Егото-враг на инвеститора

Много инвеститори казват, че искат да бъдат богати, но ако се погледне върху действията им, се вижда, че те по-скоро държат да докажат правотата на позицията си. Гордостта и защитата не егото са много мощни човешки мотиватори, но може да се окажат смъртоносни, когато става дума за инвестиране.

Има само една смислена мотивация, когато става дума за вашите инвестиции и тя е свързана с печалбата и загубите. В края на краищата не е важно дали сте били прави или – не, а колко пари сте спечелили. Тестът за вашия успех като инвеститори е какво е състоянието на вашето портфолио в момента, а не как очаквате да изглежда догодина.

Пример за това е анализаторът Питър Шиф, шеф на фирма за брокеридж. През последните години той бил чест гост на телевизионни програми, в които изказвал очакванията си за приближаващия колапс на кредитния и имотния пазар, с което станал обект на много подигравки от страна на оптимистично настроени негови колеги.

Гледната точка на Шиф естествено не била много популярна, нито някой се наемал да дебатира с него на тази тема. С днешна дата всички негови анализи и предварителни прогнози за трайното настаняване на мечия пазар са абсолютно правилни. Но той се провалил в най-важното – да предпази активите на клиентите си от огромни загуби.

Докато той е схванал правилно ситуацията като цяло, неговата инвестиционна теза е била базирана на хиперинфлационен сценарий, при който доларът се срива, цените на нефта и други стоки – също, а останалата част от света се отделя от САЩ и инвестират в чужди книжа, които се представят много добре.

Това може да изглежда напълно реалистичен сценарий и тези неща може в крайна сметка да се случат някой ден. Нещата обаче не се развиха точно така.

Но Шиф направо е бил женен за своята теза и не е имал алтернативна стратегия в случай, че теорията му пропадне. Като резултат неговите клиенти загубили между 50 и 70 процента.

Това дава повод за най-важният инвестиционен урок: Не се влюбвайте в тезата си. Има безброй истории за трейдъри и инвеститори, които са загубили милиони, защото не са могли да ограничат загубите си. Те са пример за това, че не са инвестирали само финансово, но и емоционално.Това е една от основните грешки, свързани с изявата на нашето его.

Успехът при инвестирането не е това, което имате вие като идеи и дали сте прави или – не за позицията, която заемате. Най-добрият начин даден инвеститор да се отърве от емоциите си е да направи план, който да се следва пунктуално. В него трябва да има точка, която да е свързана със загубите, които може съответният инвеститор да понесе, и когато тя бъде постигната – трябва да се продава.

* Йон Херинг, Investors Daily Edge

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *