ЕК:магистрала Люлин ще е готова чак през 2011-2012 г.

Според настоящия темп на строителство на автомагистрала „Люлин” Европейската комисия (ЕК) очаква тя да бъде завършена през 2011-2012 г., заяви заместник-ръководителят на отдел „България” в ГД „Регионална политика” на ЕК Карстен Расмусен на петото заседание на Комитета за наблюдение и контрол на проектите, изпълнявани по Кохезионния фонд.
Изпълнителният директор на Национална агенция „Пътна инфраструктура“ (НАПИ) Янко Янков е изразил увереност, че въпреки изоставането строителството на аутобана ще приключи в програмния период благодарение на извършените дейности в последните 6 месеца. В следващите 14 месеца Янков предвижда ускоряване на строителните работи.
По проект строителството на магистралата трябваше да приключи на 30 април 2010 г., показва справка в сайта на НАПИ, според който срокът на изпълнение е удължен със 123 дни.
Въпреки че в момента агенцията е съсредоточила усилията си по въвеждането в експлоатация до края на юни на първите 5 км от автомагистралата, работата по останалата част на обекта не е спирала, твърди Янков. Земните работи се извършват по цялото трасе и съоръженията – мостовете и тунелите, са започнати навсякъде. На този етап от договора с фирмата изпълнител се предвиждат по-големи плащания, тъй като стойността на извършваните дейности е по-висока, се казва в съобщението на НАПИ.
Янков е отбелязал, че, въпреки спирането на междинните плащания по програма ИСПА, страната е успяла да покрие разходите със средства от националния бюджет, с което се е осигурило продължаване дейностите по проекта. Към момента възложителят няма неплатени суми по сертификати за изпълнени дейности, предоставени от изпълнителя, като един е в процедиране, е казал още изпълнителният директор на НАПИ.
В момента на обекта работят около 1000 души на 24-часов режим, което е близо 5 пъти повече от миналата година, е подчертал Янков. Спазването на тази програма се контролира чрез ежедневни посещения на обекта от страна на ръководителя Франк Вайндорф и служителите по оперативния контрол в НАПИ.
По отношение на проекта за „Техническа помощ” Янков е отбелязал, че успешното приключване на договорите ще бъде ключов фактор за стартиране на проектите по ОП „Транспорт”. След одобрение на искането за изменението на финансовия меморандум от страна на ЕК ще бъдат организирани и проведени процедури за избор на консултанти с оглед своевременна подготовка на проекта Видин – Монтана, приоритетен проект по ОП „Транспорт”, е казал още Янков. Предвижда се около 1 година за изпълнение на проекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *