ЕК: Испания не се нуждае от спасителен план

Испания се бори с повишаването на лихвите по дългосрочните облигации, а обявените от правителството нови програми за икономии засега не успяват да намалят напрежението на финансовите пазари.
Испанският премиер Мариано Рахой също категорично изключи вероятността да се наложи страната да потърси международна финансова помощ. „Има страни, които не успяха да балансират дълговете си и поради тази причина имаха нужда от международни спасителни програми. Случаят на Испания не е такъв, нито пък ще се развие по този начин в бъдеще“, подчерта Рахой.
Според германското правителство пазарите неоснователно продължават да оказват натиск върху Мадрид. Основните показатели на Испания, най-вече в областта на финансовата политика, са значително по-добри от тези множество развити държави, които не са част от еврозоната, заяви днес говорител на германското министерство на финансите.
Испанските власти са въвели всеобхватни реформи, подчерта говорителят. „Засега установяваме със съжаление, че пазарите все още не са оценили подходящо тези изключителни усилия за извършване на реформи“, допълни представителят на ЕК. Действията на испанското правителство са многообещаващи, отбеляза той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *