Електрониката и банките раздвижиха европазарите

Европейските акции завършиха сесията в понеделник на „зелена” територия, като в основата на ръста беше позицията на Philips Electronics, обявила положителни резултати за тримесечието от очакванията, както и книжата на банковите групи.
Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 нарасна с 1,8% до 200,80 пункта.
На регионално ниво британският FTSE 100 добави 1,82% към стойността си до ниво от 4202 пункта, немският DAX напредна с 3,19% до 4722 пункта, а френският CAC 40 отбеляза покачване с 2,31 на сто до 3052 пункта.
В банковия сектор акциите на Deutsche Bank поскъпнаха с близо 4%, тези на BNP Paribas – с 2,45%, а книжата на UniCredit нараснаха с 3,9 на сто.
След като обяви нетна печалба за тримесечието, макар и понижена с над 90% на годишна база, Philips регистрира повишение в цената на акциите си с над 7%. Средните очаквания на анализаторите бяха за нетна загуба за периода в размер на 125 млн. евро.
„Тази сутрин имахме първия по-важен отчет за тримесечието, който дойде от Philips и който бе по-добър от очакванията. Това беше позитивно (за търговията)“, коментира пред MarketWatch Филип Жизел, анализатор към Fortis.
Автомобилните компании също отбелязаха силна сесия, като книжата на Porsche Automobile Holding скочиха с над 11 на сто. С над 5% нараснаха и акциите на Volkswagen.
Положителен бе стартът и на борсовата сесия в САЩ, като основните индекси се повишиха с над един процент.

Акциите на Goldman Sachs поскъпват с около 5%, след като анализаторът Меридит Уитни, основател на Meredith Whitney Advisory Group LLC, повиши оценката си за банката и й даде препоръка „купувай” – единствената такава сред компаниите, които тя наблюдава.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *