Епидемията от СПИН все още не може да се овладее

Усилията за овладяване на епидемията от ХИВ и СПИН в Африка забавят ход. Броят на новозаразените е останал почти без промяна през последните пет години, а смъртността от имунната болест продължава да обхваща над 1.5 млн. души на година. Освен това при над 10% от лекуващите се е открита резистентност към лекарствата и държавите даряващи средства за медикаменти и борба с болестта започват да вдигат ръце от каузата, предупреждава ООН, цитирана от „Гардиън“.

До неотдавна Организацията на обединените нации и Световната здравна организация вярваха, че са овладели тази болест, след неколкогодишно стабилно понижаване на данните за заболели и починали от вируса. Световната цел беше 2030 г. да бъде годината на „края на СПИН“, но това вече не изглежда като постижими срок, смятат експертите от службата на ООН за борба със СПИН – UNAIDS.

„Краят на СПИН-а не е реалистично мото и може да бъде контрапродуктивно, защото може да накара хората да се отпуснат и да забравят за тази заплаха, обаче тя все още е един от най-смъртоносните и сериозни здравни проблеми на света“, коментира проф. Питър Пиът, бившият изпълнителен директор на UNAIDS и настоящ директор на лондонското училище по хигиена и тропически зарази.

Ако загубените битки в борбата със СПИН продължават както в последните години, може да видим повишаване на заразените дори отвъд началното число от над 3 млн. новодиагностицирани през 2000 г., отбелязват учените. Сега броят е намален с около 1 млн. в световен мащаб, но едва се задържа там. Тенденцията е отново да тръгне нагоре информира dnevnik.bg.

Повече от 60% от новите случаи на заразени в света са млади момичета и жени, защото на много места в третия свят все още се толерират изнасилванията, ранните бракове и практиката на дефлориране от тарторите на селото. Повече от 80% от момичетата между 14 и 20 години в Южна Америка са били сексуално насилвани според проучване в училищата. Младите хора в риск от инфектиране в Африка ще продължат да се увеличават, а 40% от всички младежи на света живеят на този континент, отбелязват организациите, ангажирани с борбата срещу СПИН. 

 

 

Огнян Дечев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *