ЕП и Съвета на министрите на ЕС с временно споразумение за европейския бюджет за 2015 г.

След многократни продължили няколко седмици преговорина фона на сериозни различия в мнениятапредставители на Европейския парламент и на Съвета на министрите на ЕС са постигнали временно споразумение за европейския бюджет за 2015 г. За следващата година се предвиждат разходи в размер на 141,2 млрд. евро, стана ясно от съобщение на Европейската комисия. Други 145,3 млрд. евро ще бъдат предназначени за поети задължения.

Депутатите са договорили с 45 млн. евро повече за европейската програма за изследвания и развитие Хоризонт 2020 и 16 млн. евро повече за програмата за студентска мобилност Еразъм+. Увеличението за средствата за външна политика е с 32 млн. евро. Агенциите за банков надзор и службата за управление на външните граници на ЕС Фронтекс също ще бъдат с по-голям бюджет през 2015 г.

Евродепутатите са предвидили и 4,8 млрд. евро за изплащане на натрупани задължения за 2014-2015 г. Общата сума на неплатените задължения нарасна от 5 млрд. евро през 2010 г. до 23,4 милиарда евро в началото на 2014 г. Преговарящият екип на Европейския парламент обаче поставя условие Комисията да представи план за намаляване на неплатените сметки до разумни нива до 2016 г., заяви евродепутатът от либералната група Alde Жерард Депрес.

За да бъде окончателно одобрен бюджетът, е необходимо споразумението да бъде одобрено от Съвета, от бюджетната комисия на ЕП и от пълния състав на европарламента. Гласуванията ще се проведат на последната парламентарна сесия за годината в Страсбург от 15-18 декември.

Ако не бъде постигнат компромис до началото на 2015 г., ЕС ще трябва да ограничи разходите си до една дванадесета от сегашния бюджет на месец, докато не се постигне споразумение.

Германия е най-големият нетен платец на бюджета, като предоставя около 20% от общата сума. Най-голямата част от парите отиват за субсидии за земеделските производители и за подпомагане на сравнително бедните региони в страните от ЕС.

Очаква се днес финансовите министри на ЕС да обсъдят за първи път проектите от бъдещия инвестиционен план на Европейската комисия, известен катоплана „Юнкер“.Страните членки на Европейския съюз са предложили 2000 проекта за финансиране на обща стойност около 1,3 трилиона европо новия инвестиционен план, който бе предложен от председателя на Европейската комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *