ЕС готов на сериозни отстъпки заради търговската сделка със САЩ?

Европейският съюз (ЕС) ще предложи да бъдат свален тарифите за почти всички стоки – внос от САЩ, като част от преговорите за постигането на най-голямата сделка за свободна търговия в света, предава Ройтерс, като се позовава на запознати източници.

Офертата ще бъде отправена в понеделник, една седмица преди срещата на еврокомисаря по търговските въпроси Карел де Гухт и американският му колега Майкъл Фроман във Вашингтон.

Длъжностни лица, запознати с предложението на ЕС, са заявили пред Ройтерс, че Брюксел ще предложи да се вдигнат 96 процента от съществуващите тарифи за внос. Предвижда се обаче да се запази защитата за няколко чувствителни продукти, като говеждо, пилешко и свинско месо.

“Това е само първата стъпка, но тя изпраща послание, че нито един сектор няма да бъде напълно защитен от либерализация”, посочва един от източниците на агенцията.

Съединените щати и Европейският съюз се стремят към търговски съюз с надеждата, че това ще им донесе икономически ползи в размер на около 100 млрд. долара годишно.

Брюксел е готов да се откаже от 96 на сто от тарифите за американския внос при условие, че и Вашингтон предприеме реципрочни мерки. За още 3% от стоките ще бъдат предложени преходни периоди (от 3 до 7 години), за да се даде време на промишлеността да се адаптира. В тази група попадат превозните средства и някои селскостопански продукти.

Последната категория стоки са т. нар. чувствителни продукти, които ще останат защитени, но САЩ ще получат по-големи квоти за внос.

Европейската комисия засега отказва да коментира информацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *