ЕС дава на България 511 млн. евро за справяне с последиците от коронавируса

България ще получи 511 милиона евро финансова подкрепа от Брюксел в рамките на инструмента SURE, създаден за справяне с последиците от пандемията от коронавируса. Помощта ще бъде предоставена под формата на заем при благоприятни условия, съобщава БНТ.

Снимка: БГНЕС

Още 14 държави членки ще получат финансова помощ от Брюксел. Преди да влезе в сила решението трябва да бъде одобрено от Европейския съвет.

Финансовата подкрепа за 15-те държави членки е в размер на 81,4 милиарда евро. Инструментът SURE е съществен елемент от цялостната стратегия на ЕС за защита на гражданите и смекчаване на социално-икономически последствия от пандемията от коронавирус. Това е една от трите мрежи за сигурност, одобрени от Европейския съвет за защита на работниците, предприятията и държавите, информира infostock.bg.

СЗО: По-смъртоносна вълна от коронавирус ще удари Европа тази зима - Свят - DarikNews.bg

След като Съветът одобри тези предложения, финансовата подкрепа ще бъде предоставена под формата на заеми, отпуснати при благоприятни условия от страна на ЕС за държавите членки. Тези заеми ще помагат на държавите членки да се справят с внезапните увеличения на публичните разходи за поддържане на заетостта. По-конкретно те ще помогнат на държавите членки да покрият разходите, които са пряко свързани с финансирането на националните режими на работа при непълно работно време, и други подобни мерки, които са въвели в отговор на пандемията от коронавирус, по-специално по отношение на самостоятелно заетите лица.

SURE може да осигури финансова подкрепа в общ размер до 100 милиарда евро за всички държави членки. Предложенията на Комисията до Съвета относно решения за предоставяне на финансова подкрепа възлизат на 81,4 милиарда евро и обхващат 15 държави членки. Португалия и Унгария вече представиха официални заявления, които в момента се оценяват. Комисията очаква да представи предложение за предоставяне на подкрепа на Португалия и Унгария в скоро време. Държавите членки, които все още не са подали официални заявления, все още могат да направят това.

Коронавирус: насоки на ЕС за безопасно завръщане на работното място | Новини | Актуално | Българска стопанска камара

Отпускането на заеми на държавите членки в рамките на инструмента SURE ще бъде подкрепено от система от доброволни гаранции от държавите членки. Комисията очаква процесът на финализиране от страна на държавите членки на споразуменията им за гаранция с Комисията да приключи много скоро.

„Трябва да направим всичко, което е по силите ни, за да запазим работните места и поминъка на хората. Днес правим важна стъпка в тази посока: само четири месеца след като предложи неговото създаване, Комисията предлага да предостави 81,4 милиарда евро в рамките на инструмента SURE, за да се помогне за защитата на работните места и работниците, засегнати от пандемията от коронавирус в целия ЕС. В контекста на безпрецедентната криза SURE е ясен символ на солидарност. Европа се е ангажирала да защитава гражданите“, заяви председателят Урсула фон дер Лайен.

Жертвите с коронавирус в Европа вече са над 140 000 - NOVA

„Работниците в момента живеят при огромна несигурност и ние трябва да ги подкрепим, за да преодолеят тази криза, и да дадем нов тласък на нашите икономики. Ето защо Комисията предложи инструмента SURE, за да помогне за защитата на работниците и да улесни икономическото възстановяване. Днес приветстваме силния интерес на държавите членки към достъпа до евтино финансиране, налично в рамките на SURE, в подкрепа на режими на работа при непълно работно време и подобни мерки, и очакваме бърз процес на вземане на решение, за да започнем изплащането на заемите“, посочи Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията, отговарящ за икономиката в интерес на хората.

„SURE беше една от първите мрежи за сигурност, които решихме да въведем, за да гарантираме, че работниците ще имат доход, докато са временно без работа, и че заетостта им ще бъде запазена. По този начин SURE ще спомогне за по-бързо възстановяване. Всички държави членки скоро ще са предоставили общо 25 милиарда евро под формата на гаранции и ние предлагаме 15-те държави членки, поискали подкрепа, да получат общо 81,4 милиарда евро под формата на заеми. Това е проява на европейска солидарност, която показва, че заедно сме по-силни и това е в полза на всички европейски граждани“, заяви Никола Шмит, комисар по въпросите на работните места и социалните права.

ЕС отпуска 80 млн. евро на Северна Македония за борбата с COVID-19 - По света и у нас - БНТ Новини

„Въвеждането на режими на работа при непълно работно време изигра съществена роля за смекчаването на последиците върху заетостта от пандемията от COVID-19. SURE е приносът на Европейския съюз за тези основни мрежи за сигурност. Инструментът ще спомогне за защитата на работниците от безработица и за запазването на работните места и уменията, от които ще се нуждаем, когато нашите икономики се възстановят. Силният интерес от страна на държавите членки потвърждава жизненоважното значение на тази схема“, посочи Паоло Джентилони, комисар по въпросите на икономиката.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *