ЕС и Русия не могат да се разберат за таксите на самолетните полети над Сибир

Европейският комисар по транспорта Жак Баро и руският му колега Игор Левитин отложиха насрочената за следващата седмица официална среща за обсъждане на новото споразумение между ЕС и Русия в авиационния сектор, предаде EUbusiness.com. Действията им безспорно показаха, че има доста неразрешени проблеми около подписването на споразумението за намаляване на таксите за самолетните полети на европейските авиокомпании, минаващи над Сибир.

Официалното обяснение по случая, дадено от ЕК, гласи, че срещата се отлага „за да се разработят по детайлно въпросите, които ще се обсъждат на срещата”. От Комисията уверяват, че Русия „не се е оттеглила от преговорите”.

Според условията на бъдещото споразумение, Москва трябва поетапно да намали таксите за самолетните полети на европейските авиокомпании до Сибир до края на 2013 година, а след това тези такси ще бъдат напълно премахнати. Таксите струват на европейските компании около 430 млн. евро годишно, но промяната на маршрутите на полетите ще излиза още по-скъпо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *