ЕС може да свали мониторингът на България и Румъния

До септември 2017 г. Европейската комисия трябва да създаде задължителен механизъм, който да докладва ежегодно за състоянието на демокрацията, върховенството на закона и основните права във всички държави от ЕС. Това се казва в резолюция на Европарламента, приета във вторник.

 

Този механизъм трябва да включва обективни показатели и ясен и постепенен подход за коригиране на нарушения. Ако бъде утвърден, той ще замени прилагания срещу България и Румъния механизъм за сътрудничество и проверка на Еврокомисията.

Инициативата беше приета с 405 гласа „за“, 171 „против“ и 39 „въздържали се“. Докладчикът София инт Велд (АЛДЕ, Холандия) посочи, че необходимостта от нов, единен и постоянен механизъм нараства. Нямаме средствата да налагаме нормите на върховенството на закона засега, поясни тя, информира в.24часа.

Новият механизъм трябва да гарантира, че всички държави – членки на ЕС, уважават ценностите, заложени в договорите за ЕС, и да изложи ясни, аполитични критерии, основани на доказателства, за оценка на техните постижения в сферата на демокрацията, върховенството на закона и основните права, се казва още в текста.

Една от целите е да се премахне разликата между мониторинга, който е в сила за кандидатите за членство в ЕС, и липсата на ефективни инструменти по отношение на държавите, които вече са членове. Българската евродепутатка Филиз Хюсменова (АЛДЕ/ДПС) посочи, че новият механизъм би заменил действащите „на парче“ инструменти като механизма за сътрудничество и проверка, който се прилага вече 10 години само срещу България и Румъния, и би премахнал двойния стандарт.

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *