ЕС обмисля въвеждане на банкноти от 1 и 2 евро

Повече от половината депутати от Европейския парламент подписаха в сряда в Страсбург декларация, която призовава за въвеждане на банкноти от 1 и 2 евро с цел справяне с инфлацията и помагане на гражданите да усетят стойността на евроцентовете, съобщи EUobserver, цитирайки испанския всекидневник АВС.

376-те депутати, парафирали документа, твърдят, че хората се чувстват дискомфортно, използвайки монетите. Според тях въвеждането на банкноти от 1 и 2 евро ще е полезен начин потребителите да сложат в ред всекидневните си разходи.

Декларацията казва, че гражданите имат малка представа за стойността на монетите от едно и две евро и съответно каква е стойността на евроцентовете. Парламентаристите подчертаха, че банкнотите са повече от необходими особено от гледна точка на въвеждането на единната европейска валута в новите страни-членки.

Еврото в момента съществува на банкноти от 5, 10, 20, 50, 100, 200 и 500. Най-малката монета е от 1 евроцент и се възприема с раздразнение от повечето граждани на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *