ЕС обмисля да забрани чужди капитали на енергийния пазар

Чужди компании да нямат „неконтролиран достъп“ до европейския енергиен пазар, обмисля Брюксел. Този сектор е един от малкото в ЕС, на който все още съществуват монополни образувания. Амбициите на Европейската комисия обаче са либерализация на пазара и плановете са до края на този месец да бъде представен реален план за това, съобщава EUobserver.

Според вътрешни документи ЕК вероятно обмисля компании извън общността да нямат право на достъп до енергийния пазар. Друг вариант е комисията да има право на сериозно проучване на кандидатите за участие в този сектор.

Енергийният сектор вероятно ще бъде обявен за стратегически и по този начин ще бъде защитен от инвазията на чужди капитали.

Либерализацията на пазара обаче среща силната съпротива на някои членове на ЕС. Най-сериозна опозиция комисията среща в лицето на Франция и Германия. В двете страни има силно енергийно лоби, коментират анализаторите. ЕК ще представи своите мерки за либерализация на 19 септември и тогава ще стане ясна позицията на общността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *