ЕС одобри плана за спасяване на KBC

Антитръстовите регулаторни органи на Европейския съюз одобриха плана на белгийското правителство за рекапитализация на банката KBC. Той е на стойност 3,5 млрд.евро и ще позволи на банката да се преструктурира през следващите шест месеца, предаде AP.
Европейската комисия, която регулира държавната помощ, отпускана в 27-те членки на ЕС, също е одобрила мерките за освобождаване от проблемните активи на банката.
Белгийското правителство ще може да подпомогне KBC, при условие че предостави на регулаторните органи план за нейното преструктуриране през следващите три месеца.
Европейската комисия ще направи задълбочено проучване на схемата за освобождаване от проблемните активи и най-вече на начина на тяхната оценка и управление.
Белгийското правителство обяви през февруари, че възнамерява да предостави финансова помощ на KBC под формата на два транша от 1,5 и 2 млрд. евро. Банката вероятно ще трябва да ограничи риска на своите операции и да съкрати работни места.
От началото на банковата криза през октомври миналата година KBC е получила финансова помощ от държавата в размер на 9 млрд. евро. Служителите на банката възлизат на около 50 хил. души, а клиентите са над 12 млн. души.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *