ЕС откри процедура срещу България за прекомерен дефицит

Процедура по свръхдефицит е открита срещу България и още три европейски страни – Кипър, Дания и Финландия. Решението е взето на днешната среща на министрите на финансите от Европейския съюз, на която участва и Симеон Дянков.

Процедурите за прекомерен дефицит се отнасят за страни, при които дупката в хазната е повече от 3 процента от Брутния вътрешен продукт /БВП/, определен от Пакта за стабилност и растеж.
България получи предупреждение за процедурата още в края на април. Тогава от финансовото министерство обясниха, че процедурата предвижда засилен мониторинг и множество препоръки за справяне с дупката в хазната.
Процедурата се открива заради дефицита от 3.9 на сто в края на миналата година. Първоначално финансовото министерство бе представило по-нисък дефицит, но заради анекси на договори от 2 млрд. лева дупката в хазната се отвори до 3.9 на сто от БВП.
Припомняме, че според актуализирания вариант на бюджета, България ще завърши 2010 г. с дефицит от 3.8% по европейската методология на изчисляване /4.8% на консолидирана основа/. За догодина, обаче, макрорамката е смятана при дефицит под прага от 3%.
Очаква се макрорамката да бъде представена днес от финансовия министър Симеон Дянков. До момента няма страни, на които са наложени финансови санкции заради свръхдефицит.
Процедура заради свръхдефицит е открита срещу 24 от 27-те страни – членки на Европейския съюз. Единствено Люксембург, Швеция и Естония засега се вписват в установените норми.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *