ЕС погна Германия и още 8 за бюджета

Високопоставени представители на Брюксел оказаха днес натиск върху европейските правителства да приведат в ред държавните си финанси, предаде ДПА. Срещу Германия и осем други страни членки започват процедури за прекомерни бюджетни дефицити.

Според най-новите прогнози на Европейската комисия бюджетните дефицити на Австрия, Белгия, Чехия, Германия, Италия, Холандия, Португалия, Словакия и Словения щ ще нарушат клаузите на Пакта за стабилност и растеж, според който дефицитите на страните членки на съюза не трябва да превишават 3 процента от брутния им вътрешен продукт (БВП). Въпреки че осъзнава увеличаването държавните разходи от правителствата, за да бъде смекчено въздействието на икономическата криза, заключението на Еврокомисията е, че прекомерните бюджетни дефицитите на страните членки не са нито „изключение“, нито „временни“. Комисията вече откри подобни процедури срещу други девет страни членки, включително Франция и Испания, чиито дефицити превишиха границата още през 2008 година.

Според прогнозите на Еврокомисията бюджетният дефицит на Германия ще достигне 3,9 процента от БВП тази година, а през 2010 година – 5,9 на сто. Комисията очаква дефицит от 4,5 процента от БВП в Италия, 3,4 процента – в Холандия, и 6,5 на сто – в Португалия. Предвижда се Комисията да започне официално процедурите по намаляване на дефицитите в средата на ноември, отбелязва ДПА.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *