Жозе Мануел Барозу: Благодаря, Ирландия

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу поздрави и благодари на ирландския народ за подкрепата, дадена за Лисабонския договор на провелия се вчера втори референдум в страната.

„Моето послание днес е много просто: „Благодаря, Ирландия! Днес е велик ден за Ирландия и за Европа. Ирландският народ каза думата си и произнесе едно звучно „да“ на Европа. Аз съм изключително щастлив от красноречивия резултат от този референдум“, заяви Барозу.

Той обаче подчерта, че за сформиране на нова Европейска Комисия няма да може да се говори, докато не приключи и ратификацията в Чехия.
Следващата Европейска Комисия трябва да бъде сформирана по договора от Лисабон, но този процес няма как да започне, ако влизането му в сила е под въпрос, обясни Барозу. Той добави, че мандата на настоящата Комисия изтича в края на месеца.Тя ще остане да изпълнява финкциите си и след това, но въпроса за комисарите и техните ресори ще дойде на дневен ред, когато официална Прага вземе своето решение.

„Ще трябва да изчакаме да бъде завършен ратификационния процес в Чешката Република, затова сега не можем да започнем формирането на нова Европейска Комисия. Знаете, че по време на последния Европейски Съвет, държавните и правителствени ръководители решиха определянето на комисарите и ресорите им да не стартира, преди да има яснота как ще зъвърши този процес“, коментира председателят на ЕК.
Жозе Барозу припомни още, че Договорът от Лисабон предвижда и пост външен министър, който ще е и заместник-председател на Еврокомисията. Той трябва да бъде избран от Европейския Съвет, и преди това да е факт, ресорите на останалите комисари няма да бъдат разпределени.
Барозусе надява Конституционният съд на Чехия да се произнесе бързо, а президентът на страната Вацлав Клаус на свой ред бързо да подпише ратификацията.

„Чешкия парламент вече одобри договора от Лисабон, а чешкият президент е избран от този парламент – и би било противоречие да не се съобрази с неговата воля“, каза Барозу.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *