Журналисти съдят Европейския парламент за непрозрачност на разходи

29 европейски журналисти, сред които и българи, са подали 27 жалби срещу Европейския парламент в Съда на ЕС в Люксембург. Според жалбите институцията е отказвала да предостави информация на медиите за това как евродепутатите харчат отпуснатите им парични надбавки.

Българският новинарски сайт „Биволъ“ е измежду оплакалите се срещу Европейския парламент, съобщи ЮрАктив. Сайтът публикува информация, в която твърди, че българският представител в ЕП Илияна Йотова е използвала европейски пари, за да поръча кампания за черен ПР с интернет „тролове“ срещу българския еврокомисар Кристалина Георгиева. Йотова потвърди, че е платила с 4000 евро европейски пари на съответната компания, но настоя, че те са били използвани за проучване, а не за подобна кампания.

Надбавките на евродепутатите възлизат на 4299 евро на месец през 2014 г. и покриват разходите за офиси, телефони и компютри. Парламентът е харчил по 3.2 млн евро на месец само за общите разходи на евродепутатите, като според оплакалите се в съда журналисти никой не осъществява контрол върху това за какво тези пари се харчат. ЕП е отказал да направи тази информация публична заради опасения, че щяла да се наруши неприкосновеността на личния живот на евродепутатите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *