Журналист и акционер от Инвестор.бг с акт за пазарна манипулация

02.06.2007

На журналиста и акционер в публичната компанията Инвестор БГ АД Мариян Йорданов е наложен акт за административно нарушение (манипулиране на пазара), съобщи Комисията за финансов надзор, цитирана от profit.bg.

Наложената минимална глоба за този вид нарушение възлиза на 20 000 лв.

В периода 3 януари – 8 март 2007 г. Мариян Йорданов като клиент на инвестиционен посредник е сключил поредица от сделки на пода на Българската фондова борса – София с акции на „Инвестор.БГ“ АД с „Мариян ТР“ ЕООД, чийто управител е същото физическо лице, уточняват от комисията.

В резултат на сключените 7 сделки с общ обем 15 860 бр. акции не се е променял действителният притежател на акциите, което е един от признаците за манипулация на пазара, посочен в т. 3 от приложението към чл. 27 от Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти (ЗПЗФИ).

Сключените сделки между тези страни са били с най-голям обем от всички сделки за деня с това дружество, а на две от търговските сесии са и единствени и в този смисъл са определящи за средно-претеглената цена на акциите за деня и съответно за „цената на отваряне“ на следващата търговска сесия съгласно борсовия правилник.

Наказателното постановление подлежи на обжалване пред Софийски районен съд.

Мариян Йорданов отказал коментар по случая пред рrofit.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *