Заводи на Рено и Опел спират заради липса на японски части

По същата причина германският Opel, собственик на General motors, спира част от производството в Испания и Германия през следващата седмица, предава Financial Times.
Това са първите сигнали за недостиг на части, доставяни от Япония. Автомобилостроителите и някои други машиностроителни предприятия работят със сложни вериги на доставки, които могат значително да пострадат заради смущенията в производството след земетресението и ядрената криза.
В петък Renault заяви, че поделението в Бусан, Южна Корея Renault Samsung Motors ще отмени извънредните смени от 19 март нататък. В завода се внасят ключови компоненти от Япония, яключително 6 – цилиндровия двигател за автомобила SM7, както и скоростните кутии за всички произвеждани там МПС. Предвижда се производството да намалее с 3000 до 4000 автомобила за месеца, като нормалните обеми са 20 000 коли.
Само заводът в Бусан ще свие производството си от всички мощности на Renault, заяви компанията.Компанията разполага с 4 до 6 седмици, за да си осигури алтернативни доставки.
В Европа заводите на Opel в Сарагоса няма да работят на 21 март, както се отменя и късната смяна на 25 март, заради липсващи електрионни компоненти от Япония. По същата причина заводът в Айзенах, Германия, няма да работи в понеделник и вторник. В Сарагоса се произвеждат моделите Corsa и Meriva, а в Айзенах – Corsa.
Автомобилната индустрия е най-уязвима за криза в Япония. Островната държава е водещият производител на автомобилна електроника. Ситуацията се затруднява допълнително, че електрониката се доставя по въздух, а не по море, а в момента въздушият транспорт от Япония е силно ограничен.
Малко по-рано GM съобщи, че спира производството в завода си в Луизиана за една седмица, заради недостиг на части. Това беше първият производител, който реагира на японската криза със спиране.
Но някои индустриални лидери, включително шефът на VW Мартин Винтеркорн, вече изразиха притеснения, че режимът на подаване на ток в Япония може да забави доставките на важни компоненти. Проблеми с веригата на доставките имат и Sony Ericsson – производителят на смартфони, образуван от обединението между шведските производители Ericsson и японските Sony.
Според шефа на логистичната компания FedEx, заради кризата в Япония по веригата на доставките могат да възникнат тесни места.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *