Задава се тежка година за банките, отписват активи за 3.7 млрд. лв.

Диана Йосифова
Людмила Куюмджиева

Загубите за банковия сектор на страната в резултат от отписване на активи поради рецесията ще достигнат около 3.7 млрд. лв. или приблизително 6% от БВП през 2008 г., сочат данни от последното проучване на УниКредит Груп за развитието на банковия сектор на Централна и Източна Европа (ЦИЕ).
Според Кристофор Павлов, който представи вчера частта от анализа, посветена на българския банков сектор, тези загуби ще бъдат абсорбирани в период от три години, започвайки от 2009 г., като тежестта на отписаните вземания ще е най-голяма през 2010 г. При тези нива на загубите в кредитните портфейли на трезорите смятаме, че няма да има необходимост от рекапитализиране на банки на консолидирано ниво, обясни Павлов.
Според Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, има предпоставки състоянието на икономиката през втората половина на 2010 година да бъде по-добро от 2009-а.
Радка Тончева, изпълнителен директор на ОББ, коментира за “Класа“, че следващата година ще бъде много тежка за банковия сектор. По думите й всичко зависи от развитието на макроикономическите показатели и от това как те ще подействат на икономиката.
Стоян Александров от Търговска банка Д заяви, че банковият сектор ще регистрира лоши резултати заради високите лихви по депозитите и неотпускането на кредити. Той обясни, че според последните данни печалбите на банковия сектор са с около 60% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. По думите му очакванията за загуби не са изненадващи.
Според Цветелина Бориславова, председател на надзорния съвет на СиБанк, кризата все още не е дошла у нас напълно и едва ли загубите за трезорите ще са толкова високи. „Ясно е, че ситуацията в България се различава от тази по света или Европа. Банковият сектор е стабилен, икономиката е в по-различно състояние – т.е. кризата тепърва навлиза“, коментира банкерката, но не се ангажира с конкретна цифра.
Прогнозите на експертите от УниКредит Груп са необслужваните кредити (тези с просрочие повече от 90 дни) да достигнат своя пик през втората половина на следващата година, като дори тогава у нас ще бъдат на безопасните нива от 10% от общия кредитен портфейл. За 2009 година очакванията са, че заемите с просрочие над 90 дни ще достигнат 5.7 на сто от общия портфейл, а на тези с просрочие над 30 дни – 11.6 на сто. За 2010 г. очакванията са изискуемите заеми да стигнат 10 на сто, а тези над 30 дни – 15%, обясни Павлов.
По думите му ще станем свидетели на намаление на лихвите както по кредитите, така и по депозитите. Той обясни, че лихвените нива по влоговете през 2012 г. ще се доближат до стойностите, наблюдавани през 2008 г.
„Като цяло в периода след кризата (2012-2015) очакваме лихвите по влоговете да останат по-високи от тези, наблюдавани в периода 2003-2007 г., особено що се отнася до спестяванията на домакинствата”, обясни Павлов. Според него добрата новина е, че лихвите по кредитите също ще намаляват, при това с темпове, леко изпреварващи тези по депозитите.
“Намаляването на лихвите няма да реши проблемите на предприемачите”, каза Хампарцумян, запитан дали банките ще свалят с 3% лихвите, както препоръча финансовият министър Симеон Дянков. Хампарцумян обясни, че ставките не са проблемът на фирмите, а това, че те нямаха резервни средства. “Много от предприемачите се оплакват, че и бентлитата са им скъпи, но ги влече към тях”, пошегува се банкерът.
“Предложението на министър Дянков за понижаване на лихвите беше не призив, а по-скоро плаха молба. Аз лично не мога да се ангажирам с конкретни цифри за спад на нивата”, сподели изпълнителният директор на УниКредит Булбанк.
Според непотвърдена информациявече е имало заседание на топбанкерите по повод предложенията, които трябва да представят на финансовия министърутре.

Klassa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *