Законът на БНБ е опит да се изперат откраднатите пари от КТБ, обявиха Реформаторите

Няма да позволим чрез извънредно законодателство да бъдат изпрани мръсните пари на българската мафия. Държавата трябва да тръгне след тези пари, а не да организира замитането на парите им. Предложеният от БНБ закон е точно това – опит за изпиране на откраднатите от Корпоративна търговска банка (КТБ) пари, обяви на пресконференция днес говорителят на Реформаторския блок и председател на ДСБ Радан Кънев. От блока започват срещи с посланиците на страните от Европейския съюз (ЕС) за влизането на България в Европейския банков съюз. Настояват и за оставката на управителя на БНБ Иван Искров.

В петък след приключилия одит на КТБ, която в момента е под специалния надзор на централната банка, Иван Искров обяви, че от КТБ липсват кредитни досиета за 3.5 млрд. лв., които вероятно са унищожени, а ден преди надзора на БНБ – на 19 юни, мажоритарният собственик Цветан Василев чрез трето лице е изтеглил над 205 млн. лв. Искров настояза приемането на специален закон, с който да бъде одържавена обявената за здрава „Креди агрикол България“, да прехвърли всички депозити на КТБ в нея и така те да бъдат изплатени изцяло от данъкоплатеца, вместо държавата да покрие само гарантираните до 196 хил. лв.

Категорично се противопоставяме на конкретния закон особено в частта му, която отнема правомощия от Фонда за гарантиране на влоговете. Фондът е създаден точно с тази цел като независим орган, той е един от малкото органи, които в момента можем да се доверим, каза днес Радан Кънев, цитиран от пресцентъра на Реформаторския блок.

„Парите на вложителите, включително и над 100 хил. евро, сега са в ръцете на държавата. Те не са загубени, както се опитват да внушат тези, които се опитаха да ги откраднат. Всички тези пари са кредити към банката, които могат да бъдат събрани от българската държава“, още той. По думите му е нужно безкомпромисно разследване и пълно разплитане на мафиотските зависимости, трупани с години. Държавата днес има по документи тази възможност, добави лидерът на ДСБ.

„Тя трябва да тръгне след всяка стотинка от тези пари без кредитно досие, да преследва всяка фирма, да обяви във фалит всяка фирма, която не връща кредита си, да разваля сделките, чрез които тези фирми са източени, докато стигне до конкретните физически лица, които са се облагодетелствали от този грабеж. Всичко това може да стане днес, без всякакви законодателни промени“, подчерта говорителят на Реформаторския блок.

От блока предлагат разследването на КТБ да мине под контрола на компетентните органи на Европейския съюз с участието на европейски прокурори. Според реформаторите то трябва да бъде направено от нова изпълнителна власт, защото хората, заемали постовете премиер, вътрешен министър, финансов министър, шеф на ДАНС в периода на разграбването не могат да разследват това разграбване.

Лидерът на „Движение България на гражданите“ (ДБГ) Меглена Кунева обяви, че блокът започва разговори с посланиците на страните – членки на ЕС, за присъединяването на България към Европейския банков съюз. „В следващите години България да има за цел не само влизането в еврозоната и банковия съюз на Европа, но и да направи пътна карата с ясни стъпки месец по месец как ще стане това“, каза още Кунева и посочи присъединяването към „чакалнята“ за еврозоната като приоритет на Реформаторския блок.

„Между уверенията на ръководството на БНБ за състоянието на КТБ и доклада, който чухме, няма нищо общо. Най-лошото е че имаме достатъчно основания да смятаме, че и двете тези са лъжи. Така че БНБ под ръководството на г-н Искров не е институцията, която може да преведе България през тази криза“, подчерта Радан Кънев. „Тя е проблем на доверието с половинчатата и явно невярната информация, която пускат в публичното пространство. Г-н Искров не може да продължи да изпълнява функциите си както до този момент. Той не може да бъде гарант на този процес и незабавно трябва да подаде оставка“, настоя той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *