Закон за имотите паникьоса Симеон

Областният управител на София и кметът Борисов трябва да си поискат „Врана“, твърдят юристи

Законът, който депутатите светкавично нарекоха „Сакскобургготски“, е депозиран в кабинета на пожар в четвъртък. Негов формален вносител е строителният министър Асен Гагаузов. Официално проектът е резултат от дейността на българо-баварска работна група по проблема, водена от вицепремиера Ивайло Калфин.

Документът бил разгледан на закрито заседание на МС по спешност, обясниха източници от „Дондуков“ 1, уточнявайки, че нямат представа защо е бързането. На следващия ден проектът е одобрен на подпис от министрите. Завчера е бил заведен в деловодството на парламента. Очаква се да бъде гласуван още днес или до края на седмицата.

Няма връзка с царските имоти, причината да бързаме с проекта е изтичането на 10-годишния срок от действието на разпоредбата за давност в Закона за собствеността, обясни вносителят Асен Гагаузов. Срокът изтича на 1 юни.

Анализът на Ивайло Калфин, който е докладвал промяната в МС, сочи, че недвижимите имоти – собственост на държавата и на общините, в преобладаващата си част не са идентифицирани и актувани съгласно законовите изисквания. „Те са изложени на риск от завземане от частни лица и въвличане на държавата и общините в многобройни спорове за собственост“, пише в мотивите към проекта. Според юристите в парламента означава, че и 5-годишната давност, в която Симеон владее имотите си, взети от общините, и след чието изтичане никой няма претенции за начина им за връщане, спира да тече.

Законът не е директно насочен срещу царя, но със сигурност ще го засегне, коментира и член на ръководството на БСП. В НДСВ бяха като гръмнати. Никой не подозираше, че проектът е депозиран в парламента.

Серия спешни съвещания проведоха царските юристи. Не знам за това, коментира адвокатът на царското семейство Асен Ошанов.

Този текст не засяга софийската резиденция на царя, защото тя е придобита отдавна, заяви депутатът от НДСВ Олимпи Кътев.

„Стандарт“ обаче разкри в серия разследвания, че владеенето на двореца „Врана“ от Симеон е започнало на 18 септември 2001 г. До изтичането на 5-годишната давност остават още 110 дни.

След като парламентът приеме закона, има само един път за действие по отношение на двореца „Врана“, обясниха вчера юристи. Областният управител на София и кметът Бойко Борисов трябва незабавно да заведат искове за възстановяване на собствеността. Областният управител Тодор Модев трябва да защити интереса на държавата, която в лицето на УБО е била навремето стопанин на имота. Архивът на МВР доказа, че Интендантството на царя е трансформирано в УБО. То винаги е било държавна собственост. Кметът Борисов пък трябва да защити общинския интерес. Години наред София е наливала общински пари за поддръжка на двореца.

Правистите са категорични, че такава ще е съдбата и на останалите царски имоти. Специалната парламентарна комисия доказа нередностите при връщането на хижа „Саръ гьол“. Единственият законен и безспорен имот на Симеон е само купеният от Борис Трети в с. Баня, сочат докладите на комисията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *