Заменките на имоти са „изяли“ 8 млрд. лв. от бюджета

Държавният бюджет е ощетен с 8 млрд. лв. от замени на имоти през последните години,каза днес Христо Николов, представител на организацията „Национална антикорупционна коалиция“.
На безценица са заменени над 2000 декара по Черноморието и в националните курорти.
Николов даде пример с 1500 декара в седем-километровата ивица Камчийски пясъци.Теренът е преобразуван в 10-та категория земеделска земя,а впоследствиепродаден за 13 стотинки на квадратен метър. След това 407 декара от „Камчийски пясъци“ са продадени за 200 евро на квадратен метър.
Христо Николовсъобщи, че Националната антикорупционна коалиция с финансовата подкрепа на Службата за борба с измамите на Европейския съюз (ОЛАФ) е събрала множество доказателства за корупцията от най-високите нива на държавно управление – президентство, правителство, народно събрание, до най-малките структури на изпълнителната власт.
Най-ярките примери на корупция са в сферата на обществените поръчки, замените с имоти и Държавния резерв.
В предоставения на пресконференцията материал се описват конкретни примери за ощетяване на държавата в интерес на частни лица.
Част от установените от Национална антикорупционна коалиция факти са описани в изложение до президента, премиера, председателя на Народното събрание, главния прокурор, посолствата на САЩ, Великобритания, Германия, Русия, Представителството на Европейската комисия в България и всички партийни и граждански формации.
Вчера от ОЛАФ отправиха поредната доза критики към българската администрация и нейните практиките за усвояване наевропейските пари. Най-унищожителни бяха упреците към чиновниците по програма САПАРД, които директно бяха обвинени в корупция от ръководителя на сектор „Селско стопанство“ в ОЛАФ Елизабет Шпербер.
От службата коментираха, че посещенията на представителите на ОЛАФ нямат за цел да свършвт работата на българския парламент, а да отчетат напредък в проблемни области и да дадат своите напътствия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *