Замразиха възрастта за пенсиониране

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване, според които възрастта за пенсиониране ще бъде замразена, съобщава БТВ. Така се преустановява процесът на едновременното увеличение на пенсионната възраст и необходимия осигурителен стаж за придобиване на пенсия.

По този начин от 1 януари 2014 година жените ще се пенсионират на 60 години и 8 месеца, а мъжете – на 63 години и 8 месеца. Необходимият стаж е 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете.

Освен това се въвежда възможност за по-лесно предсрочно пенсиониране на лица, на които не им достигат до 2 години стаж или възраст. Ако лицата нямат стаж, те ще могат да се пенсионират при навършване на 65 години и 8 месеца, стига да имат поне 15 години стаж.

Според доклада за мерките по този начин ще се намалят негативните ефекти от предприетите мерки в областта на пенсионната система от 2000 г. и особено тези в края на 2010 г. и 2012 г., които основно засягат едни и същи поколения. Там се посочва, че провежданите през последните три години „пенсионни реформи“ отдаваха приоритет на увеличаването на пенсионната възраст и продължителността на осигурителния стаж, без да се отчита продължителността живота, състоянието на пазара на труда, здравословното състояние на работната сила, както и условията на труд.

Аргументите на БСП са, че в България възрастта за пенсиониране е сред най високите в ЕС. От ГЕРБ обаче коментираха, че с тези промени ще се задълбочат проблемите в Държавното обществено осигуряване (ДОО).

„Временно ще се харесате на част от вашите избиратели, за определен период ще намалее безработицата, но вие задълбочавате проблемите в ДОО в дългосрочен план допълни бившият социален министър Тотю Младенов, изтъквайки, че близо 2 млрд. лв. е дефицитът, който се предвижда в бюджета на ДОО за 2014 г.

Замразяването на пенсионната възраст не е решение. Започнатата реформа трябва да се доведе до край, защото тя би спестила на държавата 46 млн. лв., коментираха преди дни от Института за пазарна икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *