Започват нови преговори за руския газ

В началото на идната година започват преговори за ново споразумение за доставките на газ от Русия.
Това стана ясно след днешните преговори в Москва между енергийните министри на двете страни, съобщи БНР.
Сергей Шматко иТрайчо Трайковобсъдиха и конкретните планове за реализацията на проектите за газопровода „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“. През януари, най-късно през февруари, ще започнат преговорите за ново дългосрочно споразумение с Русия.
Като припомни, че някои от договорите изтичат догодина, руският енергиен министър Сергей Шматко заяви, че от страна на „Газпром“ на България ще бъдат направени нови изгодни предложения и ще бъде постигнато споразумение, което да направи процесът на доставките прозрачен.
На предстоящите разговори ще се обсъжда и искането на българската страна за отпадане на посредниците, каза от своя страна министър Трайков. В началото на идната година започват конкретните разговори за газопровода „Южен поток“ и по-специално за проектното споразумение и предпроектното проучване.
Относно АЕЦ „Белене“ министрите са се договорили през следващите две-три седмици да бъде изготвен конкретен план за реализацията на проекта. Според министър Трайков принципното споразумение е на лице и остава да бъдат уточнени детайлите.
„Концепцията ще бъде обсъдена на правителствено ниво в България и Русия и след това в хода на разговорите ще определим както целевата структура, така и необходимите структури за достигането им“, заяви министър Трайчо Трайков.
Българският министър е получил и уверенията на своя руски колега, че през тази година са взети всички необходими мерки, за да няма нова газова криза. „Това е, което всички искат и няма нито една незаинтересована страна това да не стане и затова, мисля че имаме всички основания с обши усилия и общо мислене зимата наистина да бъде безпроблемна по отношение на газовите доставки“, допълни още Трайчо Трайков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *