Започнаха разпродаване и на малки фабрики

Покрай кризата частни съдебни изпълнители в цялата страна са натоварени от банки и кредитори да разпродават дори и малки фабрики с цялото им оборудване. В момента за публична продажба са обявени девет фабрики с машини за около 50 милиона лева. Продават се принудително също хотели, офиси, складови бази и заведения, коментираха от Камарата на частните съдебни изпълнители, съобщи bТВ.
В Свиленград и Любимец частен съдия-изпълнител продава две мелници и фабрика за замразени тестени изделия. Те са оценени общо за 5 млн. и 300 хиляди лева. Първоначалната тръжна цена на фалиралите производства не зависи от размера на задълженията им.
Съдия-изпълнителите напомнят, че ако публичната продан не покрие цялото задължение на длъжника, процедурата по изземване и описване на неговото имущество продължава. В такава ситуация бирниците ще следят зорко дали той не е унаследил имот, както и дали е започнал нова работа със сигурен доход, който да секвестират.
Ако фалиралото предприятие има усвоени пари по европейски програми, това също не спира изпълнението на търга. Новият собственик не е длъжен да продължи да изпълнява ангажиментите по евродоговорите.
„Би следвало, може би, Евросъюзът да си го уреди по някакъв начин. Към настоящия момент ние продаваме имуществото на даден длъжник без никакво значение дали има някаква програма вътре“, обясни Самуил Пеев.
Кризата не е толкова страшна, щом към обявените за продан активи има интерес от кандидат-купувачи, казва съдия-изпълнителят.
„Това е цветуща картинка. По-големия проблем е да има 100 фабрики и да няма желаещи да купуват. А пък така – има обявени три, от които двама потенциални купувачи – чудесно“, заключава той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *