Започна оценка на активите на четири гръцки банки

Институциите са започнали да оценяват качеството на активите на четирите системни банки в Гърция.

Оценката е в рамките напроцедура за рекапитализация на гръцките банки, която според набелязания трафик трябва да приключи до края на тази година, съобщава изданието „нюз.ин“, цитирано от БТА.

Проверките на портфейлите на банковите институции ще продължат няколко седмици и трябва да дадатточна представа за размера на капиталовите им нужди.

В началото на септември гръцките банки ще бъдат подложени и настрес тестове, чийто резултати следва да бъдат обявени преди ноември тази година.

Преценява се, че процедурата по рекапитализация на гръцките банки ще започне през ноември и ще завърши до края на годината.

Очаква се рекапитализацията да премине по образец, аналогичен на операцията, проведена в Гърция през 2012 г., когато ключова роля за попълване на банковите капитали изигра Гръцкият фонд за финансова стабилизация.

Рекапитализация се налага, тъй като гръцките банки пострадаха от масовото теглене на депозити от населението и фирмите. По някои оценки сумата от ноември м.г. досега е достигнала почти48 млрд. евро.

Акциите на две от големите банки поскъпнаха

Гръцката фондова борса се възстанови днес след три дни на спад. Акциите на две големи банки поскъпнаха, след като през седмицата котировките в банковия сектор се сринаха с над 63 на сто, информира Ройтерс.

Индексът, обединяващ банковите акции, все пак като цяло продължи да отчита загуби, притискан от котировките на две от големите гръцки банки, чиито ценни книжа продължават да поевтиняват.

Общият банков индекс се понижи с 3,6 на сто, като акциите на Алфа банк (Alpha Bank) поевтиняха с 26,8 на сто, а на банка Пиреос (Piraeus) – с 16,7 на сто.

Котировките на Юробанк (Eurobank) и Националната банка на Гърция (National Bank of Greece) обаче се повишиха съответно със 7,7 на сто и 9,5 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *