Затворената банка на Цв. В. може да е със съдбата на Агробизнесбанк

Възможни са три сценария за съдбата на Корпоративна търговска банка (КТБ), коментира изпълнителният директор на Българска банка за развитие (ББР) Билян Балев. В неделя от БНБ съобщиха, че ББР, заедно с фонда за гарантиране на влоговете, може да налее пари в КТБ. Тя заедно с дъщерното си дружество „Креди АгриколБългария“ бе поставена под специален надзор в петък.

Единият от сценариите е БНБ да намали капитала на КТБ на база на загубите, които е претърпяла (ако се намерят такива). Вторият е да се повиши капиталът. Трети сценарий е банката да бъде придобита от държавата срещу едно евро. Това няма да бъде прецедент в българската банкова система. По време на банковата криза от 1996-1997 г. БНБ купи за един лев закъсалата Агробизнес банк напловдивските брокери Христо Александров и Христо Данов. „И още вариации сигурно биха могли да се намерят, но трябва да се изчака“, обясни шефът на държавния трезор. Всичко се решава от БНБ, всичко е в ръцете на Централната банка, уточния Билян Белев.
В неделя от „Батенберг“ 1 съобщиха, че акционерните дялове в Корпоративна ще бъдат придобити от Банката за развитие.
ББР обаче не е водила разговори по същество как точно ще стане това. Не е ясно как ще стане вземането на акциите, призна Балев. Според него, след като станат известни данните от ревизията, едва тогава може да имат яснота и позиция.
„Тази седмица няма да има новини около КТБ“, казаха от Централната банка.
Ревизията в КТБ и „Креди Агрикол“ ще продължи с пълна пара. След като взе решението за поставянето на частната банка под режим на специален надзор, БНБ възложи на четиримата квестори – Христина Стамова, Славяна Данаилова, Станислав Лютов и Елена Костадинчева, пълна проверка на трезора. Ще се направи и оценка на кредитния портфейл. За целта ще бъде наета авторитетна одиторска фирма, по възможност външна, поясни шефът на БНБ Иван Искров.
Явно в Корпоративна търговска банка тече усиленаработаи вече има известна яснота за състоянието на трезора, след като бе обявена датата, на която КТБ ще отвори врати – 21 юли. Според банкови експерти обаче това не е много разумен ход, тъй като за два-три дена не може да се види в дълбочина истинското състояние на кредитната институция. Точно поради тази причина се говори за няколко сценария за банката. В момента не бива да се изключва нито едни от тях, коментират банкери.
Потребителите, които съхраняват ценности в трезорите на банката, имат пълен достъп до сейфовете си. На входовете на офисите на КТБ е разлепено съобщение, което гласи, че клиентите ще бъдат допускани до трезорите след показване на съответните лични документи.
За разлика от достъпа до обществения трезор все още не е ясно как ще се процедира с погасяването на вноски по кредити, отпуснати от банката. „Не знам, още не са ни казали, засега е ясно само за трезорите“, каза служител в един от филиалите на банката. Изплащането на задълженията на банката от страна на кредитополучатели би трябвало да се осъществява в бъдеще по нормалния начин – на каса или чрез превод по сметка. От думите на гуверньора на БНБ Иван Искров също стана ясно, че кредитите към КТБ ще продължат да се обслужват по нормалните начини.
По-късно от КТБ изпратиха съобщение, че банката не е изключена от платежната система и платежни нареждания към нея могат да се изпълняват, включително и с цел погасяване на кредити.
Фирми и ведомства, които до момента са превеждали заплатите на служителите си през КТБ, ще трябва да сменят банката. Само така хората ще може да получат възнагражденията си за юни навреме. В противен случай те ще разполагат с парите си чак след 21 юли.
КТБ е обслужваща банка на голяма част от държавните фирми, особено в енергийния сектор./АСН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *