Затягат кредитната дисциплина в САЩ

Министърът на финансите на САЩ Хенри Полсън, председателят на Федералния резерв Бен Бернанке и други представители на администрацията ще предложат мерки за по-строг контрол на кредитирането, след кризата на пазара на ипотечни заеми започнала миналото лято, съобщи агенция „Блумбърг“.
Очаква се по-късно днес т.нар. Работна група по финансовите пазари към президента Джордж Буш да направи публично достояние резултатите от изследванията си през последните няколко месеца.
Смята се, че групата ще потвърди вече направеното заключение за причините за кризата, а именно че банките, раздали ипотечните заеми, са ги превърнали в емисии от облигации, които оценени от рейтингови агенции са били продадени на борсата, където са донесли загуби на инвеститорите.
Така банките, сами за себе си, са се освободили от кредитната тежест и са я прехвърлили върху вложителите, без да си осигурят връщането на раздадените заеми.
Източници запознати с доклада са казали за „Блумбърг“, че сред предложените мерки ще бъде осъществяването на по-строг надзор над капитала на банките, които не са се погрижили да се предпазят от риска при отпускането на заеми на по-неблагонадеждни клиенти при по-висока лихва.
Банките и фирмите търгуващи с ценни книжа регистрираха загуби от над 188 млрд. долара от началото на миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *