Здравната каса се отказва от пръстовия отпечатък

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се отказа от две свои незаконни решения още на първия ден, в който на работа се завърна предишният подуправител д-р Димитър Петров. На 1 февруари управителят Глинка Комитов освободи Иванка Кръстева, а на следващия ден върна на поста д-р Петров, който беше подуправител преди нея, но подаде оставка заради различия с д-р Петър Москов.

Днес здравната каса взе две много симптоматични становища. На първо място подуправителят съобщи, че касата се отказва да въвежда пръстов отпечатък в аптеките и в извънболничната помощ, които в момента са в тестов период. На второ място, НЗОК няма да привежда на практика критериите, които надзорният й съвет прие през декември, за избор на лекарства за хепатит С не по медицински показатели, а на базата на икономическа ефективност. Така лекарите ще могат да предписват всеки един от трите медикамента, стига да е подходящ за болните. До началото на март ще бъдат изготвени нови критерии за лечение на хепатит С, които да обхванат по-широк кръг пациенти.

Д-р Петров съобщи още, че НЗОК ще преосмисли въведените твърди лимити за лечение в болница.

Касата очаква подписване на Национален рамков договор

Д-р Петров съобщи ресорите, които е поел – координация за подписването на Националния рамков договор (НРД), лекарствената и медийната политика. Именно съпротивата на лекарското съсловие срещу пръстовия отпечатък беше основната причина миналата година да не бъде подписан рамков договор за цените и обемите медицинска помощ, които НЗОК заплаща. Така касата наложи сама служебен договор със свое решение, в комплект с по-тежки лимити за болниците.

„Има ясна резистентност от страна на съсловието към идентификатора (пръстовия отпечатък, б.р.), не че аз или министърът сме особени привърженици. Мисля, че в извънболничната помощ действието му ще се прекрати. Практиката показва, че в болниците, в които има 6000-7000 влизания в системата дневно, се получава напрежение в информационната система и опашки. Информационната система не е подготвена за 150-200 хил. отпечатъка дневно от извънболничната помощ“, коментира д-р Петров.

В момента въвеждането на пръстов отпечатък се тества при личните лекари и в аптеките.

Д-р Петров допълни, че за премахването на отпечатъка при прием в болниците най-вероятно ще изчакат решението на Върховния административен съд, пред който той е оспорен, но планират поетапно да започнат въвеждането на електронна здравна карта, електронно досие, направление и рецепта.

„НЗОК е важна институция, но тя не е най-важната в системата – тя посредничи, най-важни в тази система са хората, които лекуват и които се лекуват. Акцентирането върху пръстовия отпечатък забави с две години работата по електронната здравна карта“, допълни д-р Петров.

Новият подуправител каза още, че НЗОК трябва да се смекчи действието на лимитите за болниците. „Ограниченията фигурират в самия бюджет на НЗОК, не могат да бъдат избегнати, но можем да направим така, че бюджетите да са максимално гъвкави и справедливи, а разпределението да зависи от избора на пациента. За мен твърдото бюджетиране не е подход в осигурителния модел“, каза още д-р Петров.

Непрекъснатият търг за лекарства не се състоя

Комисията към НЗОК, която преговаря за отстъпки от цената на лекарствата, и която беше поканила фирмите за нови, публични преговори за медикаментите за хепатит С, днес обяви, че няма в момента няма назначен председател и няма да разглежда постъпилите оферти.

Досега неин председател беше освободената на 1 февруари Иванка Кръстева. Фармацевтичните компании и тяхната асоциация обявиха за незаконни критериите за избор на икономически най-изгодно лекарство от три различни медикамента и призоваха НЗОК да прекрати процедурата на непрекъснат публичен търг за намаляване на цените, която също не е описана в нито един закон.

Една от фармацевтичните компании – АбВи България, обяви, че предприема предоставянето на отстъпки в рамките на годишния си договор със здравната каса. От комисията отговориха, че ще разгледат офертите, след като изберат нов председател.

Дотогава лекарите могат да лекуват пациентите с избраното от тях лекарство за хепатит С, а не само с един продукт, който касата беше избрала за цялата квота болни, информира capital.bg. До началото на март ще бъдат осъвременени критериите за лечение и в листите ще бъдат включени нуждаещи се пациенти с по-леки фази на заболяване, а касата ще направи анализ колко болни с хепатит С ще се лекуват в следващите години.

Касата се отказа и от още едно условие, което беше обявила. Заради обществения натиск и след като реши да води преговори с всички фирми (а не само с една, както в началото), миналата седмица тя беше поканила и медии на отварянето на оферти. Сега обаче преосмисли това: „От основаването си досега НЗОК е водила конфиденциални преговори с компаниите, комисиите подписват договор за конфиденциалност и е абсурдно да оповестява офертите им пред медиите“, каза д-р Петров.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *