Здравните компании – с 5 млн. капитал и 50 хил. осигурени

5 млн. лв. уставен капитал и минимум 50 хил. осигурени лица при старта на вписването – това са две от основните условия за функционирането на здравноосигурителните фондове според новия Закон за здравно осигуряване. Това съобщи пред журналисти днес зам.-председателят на Народното събрание и председател на здравната комисия в парламента д-р Лъчезар Иванов по време на семинар, посветен на здравното осигуряване и развитието на системата у нас. Условията са разписани в съвършено нов Закон за здравното осигуряване, в който на 108 страници е обяснено как ще функционира допълнителното здравно осигуряване. Две години след старта здравните компании ще трябва да докажат уставен капитал 8 млн. лв. и минимум 300 хил. осигурени, като през същото това време фондовете няма да могат да генерират печалба, а ще трябва да я реинвестират.
Друг важен според Лъчезар Иванов критерий е всеки фонд да има представителство във всяка от 28-те области у нас. В закона е заложена също забрана на корпоративните записвания, като, ако такива бъдат установени, фондът ще се прости с лиценза си. Държавните пари за пенсионери, деца, ученици и студенти остават под управление на НЗОК.
Здравните фондове вече ще могат да извършват и трудова медицина. Все още е рано да се каже какъв ще бъде пакетът, който имат право да управляват фондовете, като това ще стане ясно след остойностяването от страна на Министерство на финансите на клиничните пътеки. Д-р Иванов посочи два варианта – при единия фондовете имат конкретно разписан пакет, а при втория доплащат. При всички случаи предстоят разговори, за да се види нагласата и мнението на частния сектор.
Идеята е новият закон да бъде приет по време на лятната парламентарна сесия и след период на адаптиране от страна на компаниите за набиране на уставен капитал и осигурени, през 2011 г. да влезе в сила.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *