Златото атакува 520 долара, спад на петрола

Златото продължи с рекордното си поскъпване, като по време на азиатската борсова сесия се повиши до нов двадесет и четири и половина годишен максимум. Благородният метал добави към стойността си цели 5.1 долара, или 1%, до ниво от 519.20 долара за тройунция с доставка през декември.

Силен ръст регистрира вчера и цената на среброто, което добави нови 8.6 цента към стойността си до ниво от 8.778 долара за тройунция с доставка през декември.

До нова рекордна стойност се повиши и цената на алуминия, която се увеличи вчера по време на търговията си на щатските пазари с 1.2 цента, или 1.1%, до ниво от 1.0345 долара за паунд.

Поскъпването при металите се реализира на фона на относителното поскъпване на щатската валута спрямо останалите основни валути, като според някои анализатори то се дължи в голяма степен на очакванията за ръст на инфлацията в най-голямата световна икономика.

Еврото се понижи към момента до 1.1710 долара, след като вчера по същото време се търгуваше на нива от около 1.1750.

На фона на ръста в цените на металите петролът, който преодоля вчера психологическото ниво от 60 долара за барел, не успя трайно да се задържи над посоченото ниво и отбеляза понижение.

Понижението се предопредели след изнесения доклад на енергийното министерство на САЩ за запасите на петрол в страната за изминалата седмица, които са се повишили с 2.7 млн. барела до 320.3 млн. барела, или с 11% над нивото им от същата седмица на миналата година.

Ръст от 2.7 млн. барела са регистрирали и запасите на дестилирани горива до 130.6 млн. барела, или с 6% над нивото им от сравнимата седмица на миналата година. Запасите на газолин са се повишили също с 2.7 млн. барела до 202.6 млн. барела, което е ръст от 4% на годишна база.

Петролът завърши деня на нюйоркската стокова борса вчера с понижение от 0.73 долара до ниво от 59.21 долара за барел суров петрол с доставка през януари. В Азия цената му отбеляза лек ръст, като към момента се повиши с 0.22 цента до ниво от 59.43 долара за барел.

Понижение регистрираха и световните индекси. Със спад между 0.4 и 0.5% на отрицателна територия приключиха щатските индекси, докато японският Nikkei 225 регистрира понижение от 1.95% до ниво от 15 183.36 пункта, като това бе най-големият му дневен спад от близо 2 месеца насам.

Понижение от 1.2% регистрира и тайванският претеглен индекс, докато корейският KOSPI завърши деня почти без изменение спрямо нивото си от предходния ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *