Златото поскъпна след като страховете от епидемия на ебола предизвикаха разпродажби на Уолстрийт

Златото поскъпна в сряда, възстановявайки се от 9- месечното дъно около 1200 долара за тройунция, след като разочароващите данни за бизнес активността в производствения сектор в САЩ разпалиха разпродажби на Уолстрийт и принудиха инвеститорите да потърсят безопасността на жълтия метал.

Подкрепа на кюлчетата оказа също стабилизирането на щатския долар на фона на спадът във възвръщаемостите на американските правителствени облигации и слабостта на световните акции. Драстичният спад при акциите на авиокомпаниите и свързаните с транспорта компании след диагностицирането на пациент с ебола също помогнаха за това индексът S&P 500 да затвори с 1% по- ниско.

Междувременно производствената активност в САЩ през септември се забави повече от очакваното, докато наемането в частния сектор се ускори, давайки сигнали, че най- голямата икономика в света се разраства неравномерно.

Спот цената на златото нарасна с 0,5% до 1 212.94 долара за тройунция, след като преди това почти докосна 9- месечното дъно на 1 204.40 долара, достигнато предишния ден.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поскъпнаха с 3.90 долара до 1 215.50 долара при сериозни обеми на търговията.

Благородният метал изгуби близо 9% през третото тримесечие, реализирайки най- голямата си месечна загуба от юни 2013 насам и първата си загуба на тримесечна база през тази година. Отрицателен ефект върху метала оказаха намеците от страна на Фед, че може да увеличат разходите по заемането по- бързо от очакваното, когато централната банка реши да започне да затяга паричната политика.

Притежанията на SPDR Gold Trust, най- големият публично търгуван фонд, базиран на злато, в света, спаднаха с 2.39 тона във вторник, достигайки най- ниската си стойност от декември 2008 до сега на 769.86 тона.

Среброто реализира ръст от 1,4% до 17.18 долара за тройунция, следвайки печалбите при златото.

Металите от групата на платината бяха подкрепени от силния ръст на продажбите на автомобили в САЩ, като начело бяха General Motors и Chrysler. Паладият поскъпна с 1% до 776.25 долара за тройунция.

Спот платината, обаче, бе на загуба от 0,9% до 1 281.74 долара за тройунция, като по- рано металът бе достигнал най- ниската си стойност от септември 2009 до сега на 1 256.30 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *