Иван Кръстев: България има нужда от енергийна стратегия

Българското правителство работи само с оптимистичния сценарий относно цената на петрола, според който суровината ще поевтинее до 100 долара за барел, това заяви председателят на УС на Центъра за Либерални Стратегии Иван Кръстев, по време на семинар, организиран от Лукойл. Този тип политика ще доведе до проблеми на пазара, както и до насаждане на лъжливи очаквания у потребителите, смята още Кръстев. Ако не бъде създадена правителствена енергийна стратегия за 10 – 15 години напред, страната ни ще изпадне в криза, подобна на тази, която преживяхме през последния месец, смята Кръстев.

Ако мислихме по-песимистично относно цената на петрола, отношението ни към алтернативните енергийни източници щеше да е различно. Пред участниците в семинара той представи двата световни сценария за движението в цената на петрола. Според първия днешните ценови стойности са спекулативни, поради това цената ще падне. Втората теза обаче подкрепя теорията, че е дошъл краят на евтиния петрол и следващите години ще наблюдаваме поскъпването му.

Вчерашната пресконференция съвпадна с достигането на цената на петрола до нов исторически максимум при търговията му на нюйоркската стокова борса.
Там ценната суровина поскъпна с над 3 долара за барел, като най-високото достигнато ниво бе при 139.89 долара за барел.
profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *