Идва ли краят на кризата?

Кризата ще приключи в края на 2009 година, прогнозира шефът на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан, цитиран от БНР.

Управляващият директор на фонда поясни, че финансовата криза все още не е приключила и сковаността продължава да пречи на финансовата система да функционира добре.

Степента на скованост на кредитирането вече не е толкова тежка, колкото беше, но това е пропукване на ледовете, има някакво движение, недостатъчно обаче, за да може системата да функционира добре, заяви Строс-Кан на заседание на Икономическия и социален съвет.

Междубанковият пазар все още не се е съживил, допълни Строс-Кан. Той уточни, че след финансовата кризани дебне голямаикономическата криза.

Междувременно главният изпълнителен директор на щатския финансов гигант Bank of America Кенет Люис предупреди за втора вълна на кризата. Според него банките ще бъдат изправени пред огромни загуби от бизнеса с кредитни карти.

Bank of Americaвероятно ще понесе значителни загуби от този свой бизнес, който е един от най-големите в САЩ.

Към момента задълженията по кредитните карти на американците възлизат на 1 трлн. долара.

Според Люис икономическата ситуация в САЩ няма да се възстанови бързо. Той смята, че щатският имотен пазар ще се стабилизира към средата на следващата година. А това неминуемо ще се отрази и на световните пазари.

Никой експерт не може да направи точна прогноза за това кога ще дойде краят на „лошото време“ за световната икономика. Предстоят още сътресения и в САЩ, и по света, едва тогава ще започне подобряване на ситуацията, коментира Люис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *