Избират наследник на Сакскобургготски

Петият извънреден конгрес на НДСВ започна с отчет на централните органи на партията. За негови водещи бяха избрани доц. Камелия Касабова и проф. Огнян Герджиков.
Във форума участва и председателят в оставка на партията и неинучредител Симеон Сакскобургготски. В конгреса са регистрирани 635 делегати от 830 имащи право да участват в него.На днешния конгрес ще бъде избран нов лидер на партията. Симеон Сакскобургготски подаде оставка ден, след като станаха ясни резултатите от парламентарните избори, на които жълтите успяха да съберат доверието едва на 127470 или 3.02% от упражнили правото си на вот.
Четирима за кандидатите за лидерския пост на НДСВ.Това са евродепутатът за периода 2007-2009 г. Биляна Раева, зам.-председателят на партията Илия Лингорски, бившият министър на държавната администрация и административната реформа Николай Василев и бившият депутат Христина Христова, министър на МТСП по време на управлението на НДСВ. И четиримата кандидати определят като един от основните приоритети на НДСВ местните избори през 2011 г. Те отчитат, че трябва да има по-голямо внимание към регионалните партийни структури.
Биляна Раева предлага засилване на ролята на Националния съвет на партията, за да имат местните структури редовен и близък контакт с ръководството и да могат да участват във формирането на политиката на НДСВ. Тя отбелязва, че до този момент систематично се подценяват местните избори. Ако бъде избрана за председател, тя ще работи за активно участие в работата на общинските съвети в страната, за изграждане и поддържане на система от информационни клубове, за водене на обучения и стажове.
За Христина Христова е важно НДСВ да съхрани физиономията си на либерално-демократична, центристка партия, с ясно изразени либерални ценности. Основен акцент в организационната структура и дейността на партията трябва да бъдат местните структури, смята Христова. Според нея голямо значение за съхранението и развитието на партията има съхранението на професионалния и на експертния потенциал на човешките ресурси.
Платформата на Николай Василев е озаглавена „Интелигентната сила на България.“ Неговата концепция е НДСВ да бъде модерна реформаторска партия, ориентирана към българския бизнес и активните хора, към професионалистите, младите и студентите, интелигенцията, монархистите, както и към българите в чужбина. Василев предлага НДСВ да се ориентира по вдясно от центъра, да бъде не електорална, а класическа национална партия със силни структури. Друга негова идея е НДСВ да създаде своя „парламентарна“ група и правителство „в сянка“. Той иска и НДСВ да се опита да реинтегрира други партии и да разшири своята подкрепа, включително и чрез привличане на свои бивши членове и активисти.
Визията за развитието на партията на Илия Лингорски е „НДСВ – партия на модерните и свободолюбиви хора“. Той иска да има изборен механизъм на издигане на всички кандидатури за ръководство на областните и общинските структури и предлага кандидатурите за изборните позиции в местната и в централната власт като общински съветници, кметове, народни представители, президент и вицепрезидент, също да бъдат утвърждавани чрез вътрешнопартийни избори. Според неговата концепция Националният съвет трябва да представя структурите в избирателните райони пропорционално на мандатите за народни представители и да се превърне в постоянно действащ орган – „малък конгрес“, който заседава поне два пъти в годината.
Днес най-висшият партиен форум на НДСВ ще дискутира и проект за нов Устав на партията. В началото му сегашното ръководство на партията ще отчете дейността си. Ще бъде приета и дългосрочна политическа визия за участието на партията в обществения живот на страната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *