Измами с двойни социални помощи ще бори ЕК

Българите с право на помощи за безработица ще ги получават от България дори ако си търсят работа в чужбина в рамките на 6 месеца, според предложение на Еврокомисията. Обявената реформа в координацията на социалните системи между 28-те членки на съюза определя кой е отговорен за изплащането на обезщетенията, за да се избегнат измамите.

Борбата с измамите например предвижда, ако човек загуби работата си у нас и замине зад граница да търси нова, следващите 6 месеца, обезщетенията за безработица ще му се изплащат от България, а не от приемащата държава. Поправките в двата реглемента целят предотвратяването на измами с двойно изплащане на социални облаги, както от държавата на произход, така и от страната, където хората емигрират.

Трудовият стаж в родината ще се признава за обезщетение при безработица, само, ако поне 3 мессеца чуждестранният гражданин е внасял осигуровки в новата си страна на местожителство – гласят уеднаквените правила.  Осем и половина милиона души в трудоспособна възраст са наети или търсят работа в друга страна от ЕС по данни на ЕК от 2015 г.

В целия Европейски съюз делът на безработните е 8,6%, също стабилен спрямо юни и по-малък в сравнение с юли миналата година, когато е бил 9,4%. Броят на безработните през юли в ЕС е 21,063 млн., като 16,307 млн. са в еврозоната. Най-ниска безработица се отчита в Малта (3,9%), Чехия и Германия (по 4,2%). Най-висок е делът на безработните в Гърция (23,5% през май 2016 г.) и в Испания (19,6%).

Спрямо миналата година, в 24 държави членки безработицата намалява, в Дания остава без промяна, а се повишава в Естония (от 6,1% през юни 2015 г. до 7% през юни 2016 г.), в Австрия (от 5,7% до 6%), и в Белгия (от 8,1 до 8,3%). Най-големи са пониженията в Кипър (от 15% до 11,6%), Хърватия (от 16,5% до 13,2%) и Испания (от 21,9% до 19,6%).

През лятото – месец юли, общо 4,276 млн. младежи на възраст под 25 години са били без работа в ЕС (ниво на младежка безработица от 18,8%), като това представлява понижение на младежката безработица с 310 хиляди спрямо юли 2015 година (когато младежката безработица беше на ниво от 20,2%).

Предстоят тежки преговори по предложението в Съвета на социалните министри в ЕС.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *