Измамник иска пари от името на Зорка Първанова

Измамник, който завличал големи суми пари от името на съпругата на президента Зорка Първанова, е разкрит след продължителн оперативно-издирвателна работа на столични полицаи, съобщи МВР.
На 15 август 2008 г. бил получен първият сигнал за неизвестния по онова време извършител. В жалба до столичната полиция директорката на “Напоителни системи” ЕАД разказала, че на служебния телефон се обадила жена, която се представила за сътрудник на съпругата на Георги Първанов. Обяснила, че от фондацията й се събират помощи за болен. Директорката на “Напоителни системи” била помолена да помогне с 300 лева и тя своевременно се отзовала. Впоследствие разбрала, че е жертва на измама и алармирала полицията.

В СДВР било образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. В хода на разследването се изяснило, че по същия начин, чрез използване на името на г-жа Зорка Първанова, са правени опити да бъдат въведени в заблуждение и служители на други големи фирми и организации. Исканите суми за благотворителност били все около 300 лева.

След упорита работа разследващите установили самоличността на измамника – С.С., на 29 години, осъждан осем пъти за измами, извършени в София, Разград и Шумен. Установени е, че той действал сам, без съучастници. По телефона си преправял гласа, за да звучи като жена и се представял с женски имена. За разговорите използвал предплатени карти на мобилни оператори или се обаждал от автомати на „Булфон“.

Последният сигнал за негова измама е подаден на 18 януари т.г. в Първо РПУ от търговски директор на компютърна фирма. В телефонен разговор отново мнима сътрудничка на първата дама молела да се подпомогне сирак, като му се купи мобилен телефон, тъй като бил спечелил стипендия за обучение в САЩ.

Столичните криминалисти, със съдействието на колегите си от Пловдив и Стара Загора, успели да влязат в дирите на С.С. и да установят местонахождението му. На 20 януари той е задържан в Стара Загора и конвоиран до София. Прокурор от Софийска районна прокуратура му е повдигнала обвинение за измама, извършена при условията на опасен рецидив, и му е определил мярка за неотклонение “задържане под стража” за срок до 72 часа.
Очаква се съдът да реши дали да го остави за постоянно в ареста.

Само преди три дни от пресслужбата на държавния глава съобщиха, че в президентството са получени сигнали за случаи на телефонна измама, в които се използва името на институцията. Самозвани лица се обаждали по телефона уж от името на администрацията на държавния глава и обяснявали, че събират пари за подпомагане на болни деца. От пресцентъра уточниха, че сигналите са предадени на компетентните органи. За да бъдат пресечени и други опити за такива, от президентството умоляват при обаждания с подобни искания, да бъде уведомявана Дирекция „Приемна“ на Администрацията на президента на тел. 9239333.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *