Износът на Япония се увеличи с над 43% за последната година

Износът на Япония нарасна с 43,5% на годишна база през март и показа, че растящото потребление в бързоразвиващите се азиатски страни ще подкрепи производствения сектор на страната и втората по големина икономика през тази година.
Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира вчера, че японската икономика ще нарасне с 1,9 на сто през тази година, за което ще допринесат и бързите темпове на икономическо развитие на Индия и Китай, за които се очаква ръст на брутния вътрешен продукт от съответно 8,8% и 10%.
Японската икономика се сви с 5,2% през миналата година, което е най-силният й спад в следвоенния период.
Отчетеният през март положителен ръст на японския износ на годишна база е четвърти подред, но се оказа по-малък от очакваното от икономисти увеличение от 45,4 на сто.
Междувременно вносът се увеличава с 20,7% на годишна база през март и по този начин търговският излишък на страната се разширява до 948,9 млрд. йени (10,2 млрд. долара). Това също се оказа под очаквания от икономисти излишък по търговското салдо на страната от 1,02 трлн. йени.
През същия месец на 2009 г. износът на Япония се сви драстично с 45,5% на годишна база, след като икономическата криза намали значително потреблението по целия свят. Японският износ стигна своя исторически връх през март 2008 г., когато страната изнесе стоки за 7,7 трлн. йени само в рамките на един месец. За сравнение, през март 2010 г. Япония е изнесла стоки за 6 трлн. йени.
Подробните данни на финансовото министерство на Япония показват, че износът за Азия е нараснал с близо 53% на годишна база през март, а този за САЩ и Европа е отчел ръст от близо 30 на сто.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *