Изплащат компенсациите за зърното до края на август

До края на август земеделските стопани, чиито площи с пшеница от новата реколта пострадаха заради сушата, ще получат по 35 лв. на дка компенсации. Това съобщи министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил. Сумите ще бъдат изплатени от Държавен фонд „Земеделие” по сметки на производителите.

Предвижда се компенсациите за царевица да бъдат по 30 лв. на дка. Министърът уточни, че парите ще дойдат от бюджета на земеделското ведомство – 2,5 млн. лв., и 5 млн. лв. – от Държавен фонд „Тютюн”, които ще бъдат пренасочени за тази цел. Очаква се на заседание на Държавен фонд „Земеделие” да се вземе решение кредитите, взети от селскостопанските производители, да се връщат разсрочено за една година, за да се облекчи положението им.

Досега никога не е имало толкова високи цени на зърното веднага след прибирането на реколтата, коментира Нихат Кабил. Той обясни, че една от причините е лошата реколта в цяла Европа, а другата – че в момента търговия почти няма, което поддържа хлебната суровина скъпа. Заради тежката ситуация със зърното се вдигат цените на преработените продукти и в момента животновъдството в България е поставено на колене, заяви министърът.

Той ще предложи да се създаде Национален взаимен фонд с пари от бюджета, но и с участието на земеделските стопани, от който да се изплащат помощи в случай, че реколтата пострада заради суша или прекалено много валежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *