Източна Европа – заплаха за западните банки

Обхваналата Източна Европа икономическа криза заплашва да се отрази доста сериозно на данните за тримесечието на много европейски банки.
Заплахата да се сблъскат с масово невръщане на кредити надвисна на първо място над австрийските банки, но значително безпокойство започнаха да изпитват и германските кредитни институции, пише в. „Ханделсблат“.
Предстои ни вероятно да преживеем там много трудни времена, споделя пред изданието ръководителят на австрийската банка „Райфайзен Интернешънъл“(RI.co.at) Херберт Степич.
RI е източноевропейската дъщерна банка на австрийската „Райфайзен Груп“ (Raiffeisen.at)и най-голяма чуждестранна банка в много страни от региона.
Общият обем на отпуснатите от чуждите банки кредити тук е около 1,3 трилиона евро.
Банковият анализатор Марион Свобода-Брахфогел прогнозира, че най-голям проблем трябва да се очаква от Украйна, а също така от Унгария и Румъния.
Увеличаването на проблемите с кредитите не е пропуснато от рейтинговата агенция „Фич“, която веднага реагира с понижаване на индивидуалните рейтинги на съответните финансово-кредитни институции.
Работещите в Източна Европа западни банки трябва да бъдат готови за това, че тяхната печалба ще се съкрати, а и показателят на техния собствен капитал сериозно ще пострада, предупреждава Михаел Щайнбарт от агенцията.

По тази причина „Банк Аустрия“, дъщерна на италианската група „УниКредит“, която също е много силно представена в източната половина на европейския континент, предвидливо увеличи през тази година своето кредитно осигуряване над два пъти, довеждайки го до обем до 1 млрд. евро.
На шведските банки в Прибалтика също не им е весело. Делът на Swedbank и SEB на местния пазар е 70%, а обемът на отпуснати от тях кредити достига 36,4 млрд. евро. За получаването на свежи пари тези две банки вече бяха принудени да пуснат емисии.
Особеността на ситуацията се е състои в това, че 80% от балтийските кредити са отпуснати в местна валута. Девалвацията на валутите на балтийските страни води до гигантски загуби по кредитите.
Икономическата криза в Източна Европа заплашва с неприятности и германските банки. Вложенията на „Комерцбанк“ (Commerzbank.de)в този регион се равняват на около 27 млрд. евро. Те са направени основно чрез нейната дъщерна BRE Bank, която е третата по-големина финансова и кредитна институция в Полша. Освен това през март 2008 г. „Комерцбанк“ увеличи своя дял в украинската „Банк Форум“ до над 60%.
Бизнесът на „Комерцбанк“ в Централна и Източна Европа с операционна печалба от 304 млн. евро беше третият по-големина източник на доходи за концерна от Франкфурт на Майн през миналата година.
Баката обаче увеличи двойно обема на резерви и покриване на рисковете, който достигна 190 млн. евро.
В последния отчет за дейността на „Комерцбанк“ е посочено, че платежеспособността на държавите и кредитополучателите в региона е спаднала, заради което институцията на практика вече е прекратила работа над нови проекти там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *