Икономиката на Африка може да нарасне с 50% до 2019 г.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Африка може да нарасне с 50%, или 3,7 трлн. щатски долара, до 2019 г., стимулиран от зараждащата се средна класа и увеличаването на търсенето от домакинствата.

Оптимистичната оценка бе представена в доклад на консултантската компания Deloitte, в който са анализирани потенциалът за растеж и възможностите за бизнес.

„Разширяващото се потребителско търсене, при годишен ръст от около 8%, вероятно ще добави около 1,1 трлн. долара към африканския БВП до 2019 г.“, посочиха експертите от Deloitte, цитирани от WBP Online.

Според анализа най-бързо развиващите се държави и тези с най-голям потенциал са Етиопия, Уганда и Мозамбик.

Анализ на Международния валутен фонд (МВФ) от октомври показа, че икономиката на Субсахарска Африка вероятно ще нарасне с 5% през 2014 г. с оглед на покачването на инвестициите в инфраструктура, разширяването на сектора на услугите и подобряването на селскостопанското производство.

Средната класа в 11-те водещи икономики в субсахарския регион ще нарасне до около 40 млн. души до 2030 г., смятат още от Deloitte. Най-голямото разширяване ще се наблюдава в Нигерия.

Прогнозите на консултантската компания показват още, че използването на мобилни телефони ще нарасне до 97% до 2017 г. от 72% към момента. Притежателите на смартфони пък ще бъдат около 334 млн.

Ръстът в търсенето на потребителски продукти, включително луксозни стоки и мобилни устройства, обаче среща сложни регулаторни правила в отделните пазари, което възпрепятства икономическата експанзия. Ето защо Deloitte смята, че компаниите трябва да подготвят дългосрочни стратегии за инвестиции в Африка.

„Когато има предизвикателства, има и възможности за иновации. Като се има предвид потенциала за растеж на континента, възможностите за бизнес в Африка могат да надвишават рисковете“, считат още от Deloitte.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *