Икономиката ни загубила 13 млн. лв. от болнични

Около милион и половина работни дни е загубила икономиката ни само за една година – това е времето, в което сме ползвали болничен лист, за да се грижим за член от семейството. Те са стрували над 13 милиона лева. Според управителя на института Йордан Христосков болничните, които най-често се взимат от родители заради децата им, ще бъдат намалени с 40 на сто, ако се засили превенцията в детското здравеопазване.
„Естествено, че едно по-ранно откриване при непосредствено наблюдение на детето в детското заведение, в училището означава и по-кратко отсъствие от работа на родителите, означава по-малко разходи за лечение, означава здрави деца, означава и по-малко отсъствие на децата от училище и ефективността на учебния процес да бъде много по-голяма“, коментира Христосков.
В същото време на кръгла маса в парламента изнесоха тревожната статистика, че е регистрирано двойно увеличение на детската заболеваемост. Едно от решенията на проблема е връщането на училищните лекари, което се очаква да стане в началото на следващата учебна година. Вече има осигурено финансиране за отваряне на кабинетите и в детските ясли и градини, както и в домовете за изоставени деца у нас.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *