Икономисти прогнозират повишаване на инфлацията в еврозоната през 2016 г.

Икономисти и експерти, включени в допитване на Европейската централна банка, прогнозират, че инфлацията в еврозоната ще се запази малко над 0% при условие, че цената на петрола остане ниска до края на годината, но очакват през 2016 г. тя да нарасне благодарение на програмата за количествени улеснения на ЕЦБ.

Проучването на професионални прогностици повиши и прогнозите за икономически растеж през следващите три години, въпреки че според икономистите ще има много малки подобрения в безработицата до 2017 г.

Поевтиняването на еврото, което подпомага износа и началото на кампанията на ЕЦБ за вливане на свежи средства в икономиката, познато като количествени улеснения, би следвало да подпомогнат повишаването на инфлацията, която според ЕЦБ е белег за икономическата стабилност на еврозоната.

Икономистите и експертите очакват инфлацията да остане почти непроменена тази година, на ниво от 0.1%, прогнозата им за 2016 г. се повиши до 1.2%, а очакват още по-голямо подобрение в дългосрочен план. Независимо от слабата инфлация тази година те не очакват дефлация.

Прогнозите идват ден след като председателят на ЕЦБ Марио Драги обяви, че възнамерява да продължава „твърдо“ да изпълнява програмата за печатане на пари, и описа малко по-оптимистична картина на европейската икономика, която според него ще се засилва постепенно.

Очакванията на анализаторите поддържат изразената вчера теза на ЕЦБ и отговарят на публикувано тази седмица проучване на банките, което демонстрира, че търсенето на кредити от фирмите се очаква да достигне връхната си точна за последното десетилетие до месеци.

Драги опроверга твърденията, че обхватът на схемата, която предполага вливането на „свежи“ 60 милиарда евро всеки месец, ще бъде ограничен, и подчерта, че е решен да доведе програмата до планирания й край през септември 2016 г. или докато инфлацията не достигне таргета на банката от 2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *