Икономисти: Рецесията приключва следващия месец

Според повечето икономисти в момента икономиката на САЩ не се нуждае от нови стимули въпреки очакванията за закриването на работни места, съобщава Wall Street Journal.

Едва осем от общо 51 икономисти, включени в прогнозно изследване на изданието, са на мнение, че са необходими още стимули, като предлагат допълни разходи от около 600 млрд. долара. Икономистите прогнозират средно равнище на безработицата до края на юни 2010 г. от най-малко 10% и спад до 9.5 процента до декември същата година.

Алън Синай от Decision Economics смята, че в момента не са нужни още стимули и казва, че на действията по изоставането в монетарната и фискалната политика трябва да бъде позволено да работят в системата.

Синай казва, че размерът на стимулите не трябва да бъде променян до 2010 г. Когато са попитани за стимулите, които могат да помогнат на икономиката, 53% от анкетираните казват, че засега се забелязва известно подобрение, но големият ефект все още не е дошъл.

Това отношение оказва влияние върху администрацията на Обама относно стимулите. Някои демократи все още са отворени за още един рунд от стимули, но от Белия дом казаха в сряда, че администрацията не дискутира нов пакет от мерки.

Един от икономистите, попитан за допълнителните стимули казва, че помощта от правителството е оправдана. Той също така добавя, че увеличените помощи за безработица и субсидиите за медицинскси застраховки ще свършат за няколко месеца.

Повечето икономисти са аели позиция, според която изчакват, за да видят, като средно очакват второто тримесечие да е последното, през което БВП се свива. Те прогнозират нарастване на БВП с повече от 2% през първата половина на 2010 г. Междувременно средните прогнози са за приключване на рецесията следващия месец.

Някои икономисти имат други причини да опонират на стимулите. Повече от една трета от запитаните казват, че пакетът от мерки на правителството ще имат само малък ефект върху икономиката и даже 6% казват, че стимулите ще навредят на икономиката.

Повечето икономисти принципно подкрепят плана на администрацията на Обама за цялостната финансова регулация.

Представянето на администрацията продължава да разделя икономистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *