„Икономист“: България няма скоро да има нормален достъп до евросредства

Продължаващият мониторинг върху българските власти от страна на Европейската комисия означава, че компаниите, работещи в България, не бива да разчитат страната да получи пълен достъп до ползите от членството си в ЕС.“

Тази препоръка отправят авторите на поредния анализ за рисковете пред българската държава и икономика, изработен от Economist Intelligence Unit и разпространен в средата на тази седмица. Подобни доклади зе изработват всяко тримесечие предимно за чуждестранни предприемачи с цел да им дадат актуална и обща картина на управлението, финансите, икономиката, сигурността и капацитета на администрацията в конкретна държава.

„Не разчитайте и на способността на България да оползотвори наличното финансиране от ЕС, поне докато Еврокомисията не обяви, че е доволна от прилагането на изискваните реформи. Макар темпото на напредък видимо да се повиши при настоящото правителство, контролът върху постигането на определените критерии ще продължи още няколко години“, се казва в текста.

От анализаторското звено на издателската група „Икономист“ припомнят, че последният доклад за напредъка – този от януари 2015 г. – отново критикува като недостатъчно консолидирането на върховенството на закона. Те добавят и последните събития около процеса за внасяне на поправки в Конституцията и определят като „умерено вероятен“ сценарий България да бъде изключена от определени сектори на единня пазар заради корупцията и проблемите с правораздаването.

В анализа на ЕIU се обръща внимание и на пречките, които публичната администрация продължава да създава за бизнеса. „Тя е неефективна и трудно привлича и задържа най-добрите специалисти. Прекалените регулации и процедури, както и отсъствието на гъвкавост може да са проблем, когато се сдобивате с разрешителни или кандидатствате за договори.“

Тази част от обществения сектор не е сред приоритетите на завърналият се на власт премиер Бойко Борисов. Той се занимава предимно с овладяване на бюджетния дефицит, стимулиране на растежа и реформиране на здравеопазване, образование, пенсионно осигуряване и правосъдие, но не и с подобряване на обществените услуги, допълват авторите. „Като цяло, дефицитите в администрацията ще продължат да представляват значителен риск за бизнес дейността и чуждестранните компании може да потърсят помощта на местни агенти при работа с бюрокрацията.“

Управляващата коалиция е определяна като „слаба и нестабилна“, но в първата си година правителството избягва спорове и се фокусира върху прагматичен дневен ред, предпазлива политика и реформи според изискванията на ЕС. „Все пак бизнесът трябва да е наясно с риска от предсрочни избори – особено ако господин Борисов прецени, че ГЕРБ има добри шансове да си осигури мнозинство в парламента“, казват авторите.

В частта за ефективност на правителството оценява като малка вероятността борбата с корупцията – колкото и бавно да напредва – да доведе до държавна намеса в бизнеса на чуждестранните инвеститори. Поддържайте документацията си изрядни за случай, че ви разследват, и бъдете готови за допълнително забавяне по митниците, когато превозвате стоки, съветват от „Икономист“.

Но доста по-голяма е вероятността чуждестранен бизнесмен да бъде вкаран в разходи заради продължителните и скъпи съдебни процедури и шанса българските му конкуренти да бъдат фаворизирани от правораздавателната система.

Дори да изчезне съпротивата от сенчести интереси, ще е нужно доста време да се подготвят добре образовани и с достойно заплащане юристи, за да се заличи корупцията и да се появят видими промени в сектора, казват авторите. Поради това множество предприемачи вероятно в клаузите си за уреждане на спорове в договорите ще заобикалят българското законодателство и ще ги препращат към английските закони, съдилища и арбитраж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *