„Икономист“ нареди Меглена Кунева в Топ 10 на най-добрите еврокомисари

В коментар за приключващия мандат на сега действащия състав на 27-членната Европейска комисия списание „Икономист“ определя десетимата най-добри комисари, сред които и българката Меглена Кунева, комисар за защита на потребителите.
Един от десетимата според „Икономист“ е комисарят за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния. Испанецът беше натоварен с трудна задача: да гарантира пакта за „стабилността и растежа“, който страните членки пренебрегваха още преди икономическата криза, коментира „Икономист“. Докато паниката миналата година растеше, Алмуния остана спокоен, сериозен и твърд. Той отпусна помощ на бедстващите европейски страни и предупреди големите членки за последиците от прибързаните решения.
Някои комисари получават точки за това, че казваха истината публично, пише „Икономист“. Естонецът Сийм Калас, комисар за администрацията, огласи тлъстите суми, давани от комисията на мозъчни тръстове и „неправителствени“ организации в Брюксел.
Малтийският комисар за рибарство и морско дело Джо Борг определи общата политика за рибарството като катастрофа. Когато европейският хор на порицанието надигна глас срещу хедж фондовете и частните инвестиционни фондове, ирландският комисар Чарли Макрийви, отговарящ за вътрешния пазар, заяви, че те не са причина за кредитния срив и ще бъдат от полза след края на кризата.
Някои комисари приключват мандата си с по-голям авторитет, посочва „Икономист“. Когато Андрис Пиебалгс пое енергетиката през 2004 г. секторът не беше сред ключовите. След газовата война между Русия и Украйна обаче енергетиката стана приоритет.
След присъединяването на България към ЕС през 2007 г. Меглена Кунева стана комисар за защита на потребителите и оглави сектор, който не беше много обещаващ, пише британското списание. Тя реши да популяризира правата на потребителите като начин за помиряването на европейците с конкуренцията и свободните пазари. Кунева обаче привлече общественото внимание с умел набор от цели, например банки и подвеждащи сайтове на авиокомпании.
В групата на недотам добре представилите се комисари „Икономист“ поставя Франко Фратини, отговарящ за правосъдието, който се занимаваше прекалено много с политиката на родната си Италия. През 2008 г. той стана външен министър на страната, но ако Лисабонският договор бъде ратифициран, Фратини би искал да се върне като новия върховен представител за външната политика.
Гюнтер Ферхойген ще остане в историята като блестящ комисар за разширяването от 1999 г. до 2004 г. От тогава обаче той се занимава със сложния си личен живот, а сегашният му пост на комисар за индустрията сякаш го отегчава – той беше хванат да решава судоку на заседанията на комисията.
Вивиан Рединг, комисарят за информационното общество от Люксембург, си спечели слава с това, че намали цената на роуминга, но само времето ще покаже дали това е било добра идея, посочва „Икономист“.
Комисарят за външните отношения Бенита Фереро- Валднер е силна, казват представители, но й липсва влияние и увереност. Сред другите разочарования са шведката Маргот Валстрьом, чехът Владимир Шпидла и унгарецът Ласло Ковач.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *