Икономическият срив се забавя, ОИСР очаква края на рецесията

Темпът на спад на световната икономика значително се забавя, съобщи днес Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от ВВС.
Съставният индекс на водещите икономическипараметри на 30 държави по света е нараснал със средно0,5 процентни пункта през април, но си остава значително по-нисък от април 2008 г. (с 8,3%). За Обединеното кралство съставният индекс (composite leading indicators – CLI) отчита ръст от 0,7 на сто, в САЩ ръстът е от 0,2%, а за еврозоната – 0,8%.
Според експертите на ОИСР, в страните, които не членуват в организацията, икономическият срив бързо се задълбочава. Изключение от правилото са Китай и Индия. И дветедържави са с резултати, подобни на тези, отчетени в САЩ и Европа.
Световните фондови борси пък достигнаха дъното през март тази година и се очаква скоро оптимизмът отново да завладее инвеститорите. Прогнозата се основава на проучвания на потребителското и бизнес доверието, уточняват от ОИСР.
Налице са знаци и за възстановяването и на капиталовите пазари в Япония, както и за наближаващ край на рецесията във Великобритания, информира агенция Ройтерс.
Все пак, анализатори предупреждават, че икономическото възстановяване няма да бъде мигновено. САЩ са заплашени от главоломен ръст на безработицата, особено заради очакваното преструктуриране на стожера на американската икономика Дженерал Мотърс. Китай пък ще има нужда от поне три години, за да възстанови нормалния темп на икономически ръст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *