Иманяри пресяват плажовете нощем

Забравен GSM звънял в пясъка няколко часа

Мъжки часовници и дамски шноли остават най-често след летовниците

Какво се случва на плажа на вечер? В представите на повечето хора под звездите на морския бряг влюбени двойки откриват уединение, а младежки компании въртят бутилки във всички посоки. Оказва се обаче, че пясъкът привлича и друг тип хора – иманяри, които могат да се нарекат и търсачи на загубени вещи. Защото след като разсеяните туристи съберат торби и хавлии, остават както много боклуци, така и ценни предмети, а понякога – дори не малки суми пари.

След летовниците по брега остават много боклуци, но и много ценни предмети

ФОТО „стандарт“Намирали сме всичко в пясъка – от забравени бански през обица със счупена закопчалка до портфейл с прилична сума валута. Това разказват иманярите, които работят нощем по варненските плажове. Започнали да преравят пясъка преди години. От това не се забогатява, но капе, след като намереното се предаде в заложна къща, обясняват търсачите на загубени вещи край морския бряг.

Всичко започнало, когато тарторът на групата им Иво си загубил часовника. Всичките му приятели тръгнали да го търсят, ровили няколко часа, но накрая успели да го крият. А междувременно попаднали на няколко монети и златно синджирче.

Така професията „нещотърсач“ им станала полезно хоби. В началото започнали от централния плаж след залез слънце и работели до полунощ. Разпределяли на парцели пясъчната ивица и всеки пресявал самостоятелно песъчинките. Приспособили си и специални гребла с мрежички, за да не пропуснат находка. Откривали сме какво ли не, разказват момчетата. Попадали са на пръстени, гривни, колиета от злато и сребро. Веднъж дори върнали халката на някаква чужденка, която видяла в загубата й прокоба за провал на брака си. Най-често обаче се намират стъклени мъниста и пластмасови дрънкулки, обясняват иманярите. Когато им проработи късметът, изравят часовник. Много хора го свалят от ръката си, когато влизат да плуват, независимо дали е водоустойчив. След това го изтърсват без да искат от хавлиите, обясняват защо ръчните часовници са една от най-губените вещи младите мъже. След дамите пък в пясъците много често оставали всевъзможни шноли и фиби за коса. Както и евтини бижута. Намират се, разбира се, и доста тъмни очила. И невероятно количество детски играчки.

Забравен мобилен телефон пък звънял посред нощ и сам показал на търсачите къде да го намерят. Той самотно пеел под пясъка, когато преди два месеца щастливият Иван го открил. Апаратът вероятно е изпаднал от нечий багаж, смята момчето, и по-късно, когато собственикът му открил липсата, го е потърсил, звънейки от друг телефон. Точно тогава групата вече работела на плажните парцели край ролбата и върховата „Нокиа“ станала собственост на Иван. В заложна къща за апарата щяха да ми дадат 100-150 лв., затова оставих супермодела за себе си, обяснява Иван. Дебеловрат бизнесмен пък наел наскоро момчетата да претърсят плажа до трета буна, за да открият загубената му верижка от масивно злато. Те не казват колко са спечелили, но се хвалят, че за половин час успели да открият 30-грамовото бижу. Иначе между търсачите се носят легенди за открити съкровища, които никой обаче не е виждал. Повечето са плод на фантазии, отколкото на реални случки. Въпреки това момчетата ги разказват, за да си вдигнат самочувствието. Сред тях е и легендата за виден столичен бизнесмен, който загубил скъпия си часовник при нощна разходка с къпане на Златните. Дали е истина или не, никой не може да потвърди със сигурност, но след месец момче от нощните плажни иманяри се хвалело, че открило „Ролекс“, от който изкарало 1000 лева от заложна къща.

Страницата подготви

Добромир Радушев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *