Инвеститорите се отдръпват от Унгария

Унгария все по-трудно убеждава играчите на финансовия пазар да инвестират пари в страната, което показва, че глобалната кредитна криза вече засяга икономиките в преход, доскоро останали недокоснати от негативната вълна, става ясно от публикация в „Уолстрийт Джърнъл“.
Вложителите вече на два пъти се отдръпват от предлаганите от Будапеща държавни ценни книжа (ДЦК), което показва, че не са готови да кредитират унгарското правителство, освен ако не получат по-висока рискова премия, т.е. по-висок лихвен процент по книжата. Доходността на 10-годишни ДЦК в Унгария е нараснал на 9% от 7 на сто през януари.
Досега икономиките в преход успяваха да избегнат до голяма степен разпространението на кредитната криза, започнала миналото лято на пазара на ипотечни заеми в САЩ. Въпросното „избягване“ се оценяваше от експертите като важна промяна спрямо предишни глобални финансови кризи, при които инвеститорите първо бягаха именно от страните в преход.
Но унгарските проблеми са ясен знак, че притежателите на финансов ресурс вече са по-внимателни по отношение на пазарите в преход и са готови да залагат само на тези, при които икономиката в по-развит стадий и с по-утвърдени икономически правила, пише „Уолстрийт Джърнъл“.
По оценка на британски експерти, Унгария попада в категорията на по-рисковите страни от т.нар. „Европа в преход“. Но тя не е единствената в тази категория. Прогнозират се скорошни проблеми също и за Румъния, България и Латвия, както и за Турция. Всяка от въпросните икономики регистрира една или повече негативни тенденции, като спад в търговията, бюджетен дефицит, растяща инфлация или увеличаващ се външен дълг.
Бързият икономически ръст на държави като Румъния, Литва и Естония ги доведе до необуздан външнотърговски дефицит, вследствие на изтичането на капитали, насочени към купуване на стоки от чужбина. Дефицитът по текущата сметка на България от повече от 20% за 2008 г, изглежда почти неуправляем, пише вестникът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *